‹ De HerodianenBijbelquizvraag (84) ›
Christelijk burgerschap en de tand des tijds
Gepubliceerd op 09-07-2011

“ Daarom moet u zich er met alle inzet op toeleggen om aan uw geloof deugd toe te voegen, aan de deugd kennis” – 2 Petrus 1:5 (lees evt. het hele hoofdstuk)

Vandaag de dag is burgerschap een “hot item”. Want eens in ze zoveel jaar komt het weer boven dat er de maatschappij steeds rotter wordt!

Vele artikelen zeggen dan ook dat de mensheid sinds de Griekse oudheid in verval is. Dit komt naar aanleiding van hedendaagse mensen die graag smijten met woorden van Socrates (of toch Plato zelf?) die ook een beetje klaagt over de jeugd. Dit past mooi in onze hedendaagse maatschappij waar wij graag de schuld geven aan de jeugd.

Veel snappen niet dat de desbetreffende passage ook zegt dat het ligt aan de opvoeding.

In het kader van geschiedenis is dit zeer interessant. Laatst las ik namelijk het boekje ‘De deugden van een Gidsland’, geschreven door James Kennedy. Kennedy is vooral gespecialiseerd in het leven van de jaren ’60 (zie ‘Nieuw Babylon in aanbouw’) en geeft ook aan dat er sinds de ontzuiling (of eigenlijk al tijdens de verzuiling) een verslechterend burgerschap is. In ‘De deugden van een Gidsland’, pleit hij dan ook dat Nederlanders weer tolerant worden en dat ze weer deugdzaam worden.

Hiermee treedt hij in de voetsporen van de grote historicus Johan Huizinga, die zijn eigen tijd (hiermee bedoel ik de jaren ’30) verafschuwde. Hij zei: ‘Wij leven in een bezeten wereld en wij weten het!’ (‘In de schaduwen van morgen’).

Maar Kennedy’s boek ‘De deugden van een Gidsland’ lijkt nog meer op het boekje ‘Neerlands geestesmerk’, die Huizinga (net als zijn ‘In de schaduwen van morgen’) in 1935 schrijft.

Hierin wordt de hedendaagse staat bekritiseerd en wordt er opgeroepen om weer een deugdzaam leven te leiden en om niet zomaar achter iedereen aan te gaan!

Kennedy merkt terecht op dat de kerk in de jaren ’60 heeft gefaald als maatschappelijk instituut. Als kerk konden we onze normen en waarden niet meer goed overbrengen. Iets wat Huizinga ook al (stilletjes) erkent met zijn pessimisme naar zijn maatschappij.

Het christelijk burgerschap is blijkbaar enorm aangetast door de tand des tijds. Sinds de grote oorlogen vervalt de kerk in Nederland, omdat het als instituut niks te bieden heeft. De kennis over het christendom, over de Bijbel en over de geschiedenis begint hier ook steeds meer te vervagen.

We voeden kinderen tegenwoordig ook te vaak op zonder de christelijke normen en waarden, waardoor we ook zien dat de algemene normen en waarden steeds meer vervagen.

Soms wordt er nog gesproken over oude christenen, die aan het eind van hun leven zijn, die zo’n goed leven geleid hebben. Maar waar blijven de jonge christenen die een goed leven leiden? We hoeven geen supermensen te zijn, maar een betere wereld begint toch ook echt bij jezelf. Ik ben geen idealist, maar al helemaal geen pessimist door te zeggen dat dingen die je zelf doet geen zin hebben.

Sta eens op in de bus voor een ander, help eens een keer in de supermarkt als je ziet dat iemand iets niet lukt. Loop niet door als iemand de weg vraagt, geef eens aan de armen. Geef eens een compliment aan je collega, omdat hij gewoon zijn werk doet.

Lach eens naar een sacherijnige puber, dat werkt beter dan te zeggen ‘de jeugd van tegenwoordig’, want dat gebeurde al in de jaren ’30, dat gebeurde al in de jaren ’60 en blijkbaar moet het daarom nog steeds gebeuren.

Er zijn maar twee dingen nodig om christelijk burgerschap uit te oefenen en hierdoor ook weer het algemene burgerschap op te schroeven.

Jezus en de wil om Zijn woorden uit te stralen.

Hij liet het voorbeeld 2000 jaar terug zien, zien anderen nu iets van Hem terug in jou?

Verder lezen:

http://www.active-impulse.com/images/rechts/oratie_Westenberg.pdf

-        Huizinga - In de schaduwen van morgen

-        Huizinga – Neerlands Geestesmerk

-        Kennedy – Nieuw Babylon in aanbouw

-        Kennedy - De deugden van een Gidsland

-        Merstens – Burgerschap en democratie in een veranderende wereld

-        Kruithof – Godsvrucht en goede zeden bevorderen (in: Tot burgerschap en deugd: volksopvoeding in de negentiende eeuw)

-        Ryle – Het hart van het christelijk geloof

-        Pleij – Moet kunnen


Tags: Algemeen, Christendom, Geschiedenis
Gerelateerde onderwerpen: Christendom, Geschiedenis

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken