‹ Ruige discipelenHenna(nacht) ›
Beëlzebul
Gepubliceerd op 20-07-2011

Ook de schriftgeleerden die uit Jeruzalem gekomen waren, zeiden: ‘Hij is bezeten door Beëlzebul,’ en: ‘Dankzij de vorst der demonen kan hij demonen uitdrijven.’

Markus 3:22 (NBV)

De naam Beëlzebul of Beëlzebub wordt in het Nieuwe Testament vaak vereenzelvigd met de aanvoerder van de demonen, nl. Satan. In het Oude Testament is het de Filistijnse afgod Baal-Zebub wat betekent "de heer van de vliegen" en hoewel sommige geleerden twijfelen over de correcte interpretatie van de naam, is het interessant dat er hier een connectie is tussen vliegen en demonen.  Vaak kunnen vliegen, muggen en ander vliegend ongedierte je op een warme dag gek maken en zou het kunnen zijn dat de farizeeën deze opvliegende personen zagen als door demonen bezeten? Of zagen ze een relatie omdat vliegen vaak op dode lichamen zitten, of was hij de Filistijnse interpretatie van de Griekse god Apomuios die de vliegen van het offerdier verjoeg?

Het zijn maar een paar overwegingen naar aanleiding van een mailtje die ik vanochtend kreeg van iemand die vannacht tot het uiterste werd getergd door een mug en met deze formulering kwam:

Beelzebug (n.): Satan in the form of a mosquito, that gets into your bedroom at three in the morning and cannot be cast out.


Tags: Beëlzebub, Fauna, Markus, Mug, Religies
Gerelateerde onderwerpen: Markus, Mug

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen