‹ Stenen in een weideKush - hongersnood ›
Krijg de rambam UNESCO
Gepubliceerd op 25-07-2011

"Krijg de rambam" is een bekende uitdrukking wat zoiets betekent als "bekijk het maar" en die volgens mijn Van Dale een verbastering is van rabbi Moshe ben Maimon (1135-1204), een geleerde die de wetenschappelijke naam Maimonides voerde. Deze rabbi is zonder meer een van de belangrijkste en bekendste joodse geleerden, waarbij vooral zijn dertien geloofsartikelen ook tegenwoordig nog veel gezag hebben:

Naast deze stellingen zijn ook de commentaren op de Mishna en de Thora van hem zeer bekend. Maar wat heeft dat allemaal met de UNESCO, de grote beschermer van het werelderfgoed, te maken. Dit instituut heeft de laatste jaren vaak een anti-Israël houding aangenomen en op Ynet.com staat een aardig artikel hierover, waarbij vooral de laatste opmerking voor mij nieuw was:

Jewish physician and theologian Maimonides is classified as a Muslim named “Moussa ben Maimoun.” So the Rambam - for Rabbi Moshe Ben Maimon – has been forced to “convert” to Islam by the UN’s revisionist historians.

Na wat zoeken vond ik het rapport met de vermelding op pagina 171. Natuurlijk is dit grote onzin want toen de moslims de joden de keuze gaven om zich te bekeren tot de islam of anders gedood te worden, vluchtte Maimonides met zijn gezin naar veiliger oorden. Hij is dus nooit een moslim geworden en zo'n stelling in een officieel rapport riekt naar antisemitisme of op zijn minst naar geschiedsvervalsing. Instituten die op zo'n manier met het werelderfgoed omgaan kunnen dan ook van mij de rambam krijgen.


Tags: Antisemitisme, Jodendom, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme, Jodendom, Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel