‹ Vegetarische AsherahStormwinden boven het meer van Galilea ›
Muntvlinders
Gepubliceerd op 27-07-2011

Het leuke van een Bijbeltuin is dat je soms ook onverwachts bezoek kan hebben, of in mijn geval plotseling een paar extra bewoners in je tuin. In mijn geval heb ik kleine 1 tot 1,5 cm grote (of kleine) vlinders in mijn tuin. Ik had ze de afgelopen jaren al gesignaleerd en had gezien dat er in de munt (maar soms ook in de  citroenmelisse en de tijm) kleine donkergroene rupsen met zwarte vlekken zaten.

Nu moet je weten dat iedere vlinder zijn voorkeur heeft voor een bepaalde plant (de waardplant), denk bijvoorbeeld aan het koolwitje waarvan de rupsen de kool vernielenopeten of aan de brandnetel die als waardplant dient voor de atalanta, dagpauwoog en de gehakkelde aurelia. Ik begon dus te zoeken in mijn vlinderboeken of ik deze vlinder kon determineren en ik kwam uiteindelijk terecht bij de muntvlinder (Pyrausta aurata) en welke volgens mijn boek over Nederlandse vlinders een "z" van zeldzaam heeft. *)

Op de foto hieronder zie je een mannetje en vrouwtje paren terwijl ze op wit vetkruid (Sedum album) zitten. Dus volgend jaar kan ik weer genieten van deze kleine vlinders

Update: Het blijkt dat deze vlinder tegenwoordig massaal voorkomt in Nederland. Dus mijn opmerking van "zeldzaam" is klopt niet (het was dan ook een boek die in de jaren 60 is uitgegeven en dus verouderd).


Tags: Fauna, Flora, Insecten, Munt, Vlinder
Gerelateerde onderwerpen: Insecten

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs