‹ ChristenvervolgingProblemen met artsen ›
Korianderzaad
Gepubliceerd op 05-08-2011

Het volk van Israël noemde het voedsel manna. Het leek op korianderzaad, maar dan wit, en het smaakte als honingkoek.

Exodus 16:31 (NBV)

Bij het lezen van de Bijbel is het handig om soms verschillende vertalingen naast elkaar te zetten. Want vaak hebben ze kleine verschillen. Deze verschillen ontstaan omdat de vertalers in de loop der eeuwen een ander inzicht hebben gekregen, of omdat ze een vrijere beschrijving geven van de grondtekst. Om die reden zijn een Staten Vertaling, Herziene Statenvertaling en een Naardense Bijbel veel moeilijker te lezen omdat die zo dicht mogelijk bij de grondtekst wil blijven, terwijl een Nieuwe Bijbelvertaling een veel vrijere tekst heeft omdat die zo duidelijk mogelijk wil zijn voor het  lezerspubliek.

In ieder geval bij het erop naslaan van bovengenoemde tekst viel me op dat alle vertalingen "wit als korianderzaad" hadden, terwijl alleen de NBV de afwijkende vertaling "het leek op korianderzaad, maar dan wit". Als je kijkt naar korianderzaad dan is dat inderdaad meestal bruinachtig, zoals je op de foto hiernaast kan zien. Waarbij we dan maar gemakshalve even vergeten dat het bruine niet het zaad zelf is, maar het velletje erom heen. Zou je dit eraf halen dan zie je dat het mooi wit is.

Overigens kleuren zijn nogal bedrieglijk, want toen ik van de week naar de koriander in mijn tuin keek, die nu vol zaad zit, zag je dat deze een stuk lichter was dan de eerste foto. De reden hiervoor is dat het zaad van de eerste foto was verzameld van koriander die niet in de felle zon stond, terwijl het koriander van de onderstaande foto wel in de felle zon stond.

De vraag is dan ook wat staat er in de tekst en met mijn beperkte kennis van het Hebreeuws zou ik het vertalen zoals de meeste vertalingen doen, nl. "wit als korianderzaad". Maar ik kan me de gedachtesprong maken van de vertalers van de NBV dat koriander niet spierwit is.


Tags: Exodus, Flora, Koriander
Gerelateerde onderwerpen: Koriander

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin