‹ Biblical Studies Carnival September 2011 Episode IIBijbelquizvraag (85) ›
Het feest van Dionysus
Gepubliceerd op 27-08-2011

Onder harde dwang werden de Joden verplicht om elke maand op het geboortefeest van de koningdeel te nemen aan heidense offermaaltijden, en tijdens het feest ter ere van Dionysus moesten ze met klimop omkranst meelopen in de optocht voor Dionysus.

2 Makkabeeën 6: 7

Een van de planten die niet in de Bijbel voorkomen, maar wel in de apocriefe boeken ((2 Makkabeeën 6:7 en 3 Makkabeeën 2: 29)) is de klimop. En omdat deze plant nu in bloei staat een goede reden om erover te schrijven.

De klimop was een plant die al in de Oudheid met veel symboliek was verbonden, omdat hij altijd groen is. Zo werd de plant geassocieerd met verschillende goden zoals Dionysos / Bacchus en Calliope, de Muze van de Liefdeszang. De klimop was geliefd door Zeus, zo moesten zijn priesters de wijnstok mijden en de klimop aanraken zodat ze konden profeteren. Het is dan ook hierom dat de Joden niet mee wilden doen met de heidense offermaaltijden die te maken hadden met Dionysos.

Het is niet alleen om deze vermelding dat ik de plant in mijn tuin heb, en ook niet omdat hij de schutting zo mooi bedekt. Het zijn de geel-groene bloemen die me ieder jaar weer verrassen en waar ik altijd weer van geniet. Daarnaast is het de oudste plant in mijn tuin, want ik heb hem ooit gekregen tijdens mijn trouwen en sindsdien heb ik steeds als ik weer verhuisde een paar stekjes meegenomen en iedere keer begon hij weer uitbundig uit te lopen.


Tags: Flora, Klimop, Tuin
Gerelateerde onderwerpen: Klimop

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij