‹ Bijbelquizvraag (87)De haat-liefde verhouding tussen Christenen en Joden ›
Het zingen van liederen
Gepubliceerd op 11-09-2011

Vanochtend had ik een gesprek met iemand die ontzettend veel van muziek houdt en één van de dingen die we bespraken is waaraan moderne christelijke liederen moeten voldoen. Tegenwoordig ligt de nadruk vooral erop dat de melodie mooi moet zijn en dat het makkelijk zingt. Maar er zijn meer aspecten bijvoorbeeld je mag verwachten dat de opbouw van een lied aan bepaalde eisen voldoet. Kijken we naar de psalmen dan zien we (vooral als je naar de grondtekst kijkt) dat deze heel kunstzinnig in elkaar zijn gezet. Het is geen rijmelarijtje maar er is over nagedacht, het voldoet aan de eisen van de dichtkunst. Daarnaast is een ander belangrijk aspect of de inhoud wel klopt met wat in de Bijbel staat. Soms kan een lied heel vroom klinken, maar toch kant nog wal raken als je het toetst aan de Bijbel.

Als we bijvoorbeeld kijken naar nummer 192 uit de Opwekkingsbundel dan lezen we:

Ik kom in uw heiligdom binnen

’t voorhangsel ga ik voorbij.

‘k Breng u mijn offer, een zoete geur,

Vrucht van wat u deed in mij.

Dit klinkt heel vroom maar de tempel is er niet meer dus we kunnen die niet meer binnenlopen. Een tweede punt is dat niemand het voorhangsel voorbij mocht gaan, behalve de hogepriester eenmaal per jaar. Wat hier wordt gezegd is dat je dus alle priesters die in de tempel aanwezig waren probeert te omzeilen om alsnog het heilige der heiligen binnen te dringen om daar een offer te brengen.. Nogmaals alleen de hogepriester mocht dat eenmaal per jaar en het offer wat hij mocht geven was aan strikte regels gebonden. Wat men hier zingt is volgens de Bijbel grote heiligschennis wat absoluut wordt genegeerd. In Leviticus lezen we dat de priesterzonen van Aäron, Nadab en Abihu, een eigen gebrouwen reukoffer gaven en om die reden werden gedood. Wie zijn wij om hier geen rekening mee te houden.

Liederen zingen is een belangrijk onderdeel van de kerkdienst en ik ben er een voorstander van dat dit wordt gepromoot. Maar laten we dan niet alleen zingen omdat de melodie mooi is, maar ook omdat we nagedacht hebben over wat we zingen en pas na dit getoetst te hebben aan de Bijbel, naar hartenlust zingen (of niet).


Tags: Christendom, Muziek
Gerelateerde onderwerpen: Christendom, Muziek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken