‹ Verslaving: AlcoholEen slingerende David ›
Een zaaier ging zaaien
Gepubliceerd op 14-09-2011

Zie, een zaaier ging eropuit om te zaaien. En het gebeurde bij het zaaien dat het ene deel...

Markus 4:3ev (HSV)

Dit is het begin van een van de bekendste gelijkenissen die we in de Bijbel voorkomen en waar tot in detail wordt uitgelegd wat die zaaier allemaal doet. En dat is eigenlijk helemaal niet zo veel op het eerste gezicht, hij loopt door over het land met aan zijn zei een zak met zaad en met zijn andere hand strooit hij deze zo gelijkmatig als maar mogelijk is over het land. Bovendien lezen we dat deze zaaier af en toe ook nog per ongelijk buiten het stukje land op de weg strooit. Daarna hoeft hij, lijkt het, maar af te wachten tot het opkomt en het kan oogsten. In preken wordt bijna altijd de nadruk gelegd op het zaad en hoe dat al dan niet opkomt.

Aan een ding wordt bijna nooit aandacht besteed, dat deze boer voordat hij kon beginnen met zaaien al dagen druk bezig was geweest om het stuk land geschikt te maken voor het zaaien. Grote stenen verwijderde hij, daarna moest hij het omploegen wat een zwaar werk is, daar hij niet de beschikking had over moderne apparatuur zoals wij en nadat hij het gezaaid had moest hij er ook nog eens regelmatig het onkruid eruit wieden. Deze zaaier was dus het grootste gedeelte van het jaar constant druk bezig om maar zo'n goed mogelijke oogst te krijgen en had constant aandacht voor het akkerveld en het gezaaide.

In preken die hierover gaan, wordt vaak de nadruk gelegd dat we mogen zaaien. Maar vaak wordt verzwegen dat het niet alleen zaaien is. Vaak zie je in een winkelstraat een christen met een stapeltje foldertjes die hij aan iedereen geeft. Als wij willen zaaien dan moeten we ook bereid zijn om al het andere werk te doen, we moeten de bodem waarop we willen evangeliseren bearbeiden het geschikt maken, we moeten de omgeving kennen, zorgen dat als iemand zich aangesproken voelt dat hij verdere begeleiding krijgt. En zoals deze zaaier geïnteresseerd is in zijn stukje land, zo moeten we geïnteresseerd zijn in de mensen die we met het evangelie willen benaderen. We moeten de stenen weghalen, zodat ze kunnen groeien in geloof. Het zaaien met wat foldertjes is erg simpel, maar wil je echt wat bereiken dan zul je wel wat meer moeten doen.


Tags: Boerenleven, Evangelisatie, Markus, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Evangelisatie, Markus

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel