‹ Snoeien van olijvenChristenvervolging ›
Gadara
Gepubliceerd op 21-09-2011

Ze kwamen aan de overkant van het meer, in het gebied van de Gerasenen.

Markus 5:1 (NBV)

Andere handschriften lezen ‘Gadarenen’, of: ‘Gergesenen’, vandaar dat de vertalers soms een van deze varianten gebruikt. In alle gevallen gaat het om een van de steden die deel uitmaken van de Dekapolis, een gebied welke zich zuidoostelijk van het meer van Galilea bevind. Tegenwoordig heet het Umm Qais en er zijn schitterende ruïnes die de moeite van het bezichtigen waard zijn.

Wat mij opvalt in deze geschiedenis is dat de zwijnen of varkens zich in het meer storten. Iedereen die langs het meer rijdt weet dat er een smalle vlakte is. Dit doet de vraag opwerpen of in de periode van Jezus het waterpeil in het meer hoger stond dan nu. Die kans is zeer aannemelijk, omdat tegenwoordig ontzettend veel water wordt afgetapt en om die reden een van de laagste standen heeft in de geschiedenis. De weg in de smalle vlakte waarop je rijdt stond dan ook stellig vroeger onder water. Daar waar de vlakte ophoud zijn is een steile berghelling waar in dit hoofdstuk sprake van is.


Tags: Gadara, Markus, Plaatsen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Markus, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken