‹ DekapolisHoe ziet Griekenland Europa? ›
Moderne Bijbel accessoires
Gepubliceerd op 24-09-2011

Vanochtend was ik met een groepje mensen bij elkaar om een gedeelte uit Markus te bestuderen. Een van de aanwezigen had een schitterende Bijbel met daarbij een nog mooiere hoes waar zijn Bijbel in kon. Op deze hoes stond in gouddruk "Bijbel met kanttekeningen met Psalmen en formulieren leer, goudsnee, rits". Het was deze tekst die weergaf hoe moderne gelovigen vaak omgaan met hun Bijbel (daarbij bedoel ik overigens absoluut niet de eigenaar van deze hoes) en hun geloof.

De status van het moderne geloven wordt afgemeten aan de buitenkant van de Bijbel, het moet een luxe en vooral duur uitziende Bijbel zijn met veel leer en goudsnee. Omdat de inhoud van de Bijbel vaak erg moeilijk is zijn kanttekeningen en allerlei extra formulieren erg handig ter verheldering. Maar het allerbelangrijkste is toch wel de rits. Want staat je iets niet aan in de Bijbel, dan kun je met de rits de Bijbel "veilig op slot" doen en blijven pronken met het leer en goudsnee.

Natuurlijk is bovengenoemde een karikatuur en de drukker zal dit stellig niet zo bedoeld hebben. De Bijbel is in eerste instantie om in te lezen en hulpmiddelen zoals de kanttekeningen en de formulieren kunnen dan aangenaam zijn. Helaas is het zo dat veel moderne gelovigen, steeds minder lezen in de Bijbel en steeds meer over de Bijbel lezen en dan nog alleen die dingen die in hun oren aangenaam zijn. Voor deze Bijbelcritici bevatten de boeken die de Bijbel bekritiseren een hogere waarheid dan de Bijbel zelf.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit soort mensen mij verwijten dat ik een ouderwets en vooral achterhaald geloof heb. Vroeger wilde ik hier nog wel eens op reageren, tegenwoordig doe ik dat veel minder om de simpele reden dat het geen zin heeft om in discussie te gaan met dit soort mensen die

1) de Bijbel nooit zelf van kaft tot kaft hebben gelezen

2) nooit de moeite hebben genomen om zelf de "kritiek" te doorgronden (de meesten kennen zelfs geen Grieks of Hebreeuws)

3) nooit de moeite hebben genomen om ook de tegenargumenten te bestuderen.

4) de seculiere geschiedenis zelfs niet kennen ten tijde dat de Bijbel werd geschreven.

Het enige wat deze mensen vaak hebben gedaan is enkele (niet al te dikke) boeken vluchtig doorgelezen en daarna met hun mening al klaarstaan en absoluut niet bereid zijn om te luisteren naar andere argumenten.


Tags: Bijbels, Geloof, Pseudo-religie, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Geloof

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel