‹ Amandelen krakenDode Zee-rollen online ›
Simson en Delilah
Gepubliceerd op 26-09-2011

Iedereen kent de geschiedenis van Simson en Delilah in Richteren 16, niet iedereen weet wat de namen betekenen en daar zit nou toch een paar leuke tegenstellingen in.

Volgens verschillende Hebreeuwse woordenboeken is de betekenis van Simson "zoals de zon" en wordt de naam in verband gebracht met de krachtige stralen van de zon. Bij de naam Delilah wordt vaak als uitleg gegeven "zwak" terwijl anderen verklaren dat het is afgeleid van "nacht". We zien hier twee parallellen, de eerste de krachtige Simson vs. de zwakke Delilah en de tweede Simson als zon vs. Delilah als nacht. Nu is het altijd een hachelijke zaak om de betekenis van namen te achterhalen en ik wil zeker niet mijn hand in het vuur steken of deze verklaringen die ik in mijn boeken heb gevonden correct zijn, maar het moge duidelijk zijn dat op basis van deze (volks)etymologie verschillende predikanten hebben gewezen in hun preken op deze parallellen. Want in deze geschiedenis gaat het in de kern tussen de strijd tussen licht en duister, tussen de sterken die zwak worden en de zwakken die sterk lijken te worden.


Tags: Delilah, Personen, Richteren, Simson
Gerelateerde onderwerpen: Delilah, Simson

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen