‹ Dode Zee-rollen onlinePanorama Israël (en meer) ›
Verslaving: Social Media
Gepubliceerd op 27-09-2011

Dit is het tweede artikel in een reeks over verschillende soorten verslaving in samenwerking met Stichting Voorkom.

Een van de dingen waar steeds meer mensen aan verslaafd raken is internet en in het bijzonder de Social Media zoals Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn en andere. En inderdaad zijn sommige van deze nieuwe technieken enorm handig en kunnen een goede plaatsvervanger of aanvulling zijn van oudere communicatiemiddelen als de brief of de telefoon.

Vroeger in het pre-computertijdperk was het een stuk moeilijker om met mensen die niet in je buurt wonen te communiceren. In de Bijbel lezen we dat Paulus aan de Galaten (6:11) schrijft Ziet met hoe grote letters ik u eigenhandig schrijf (NBG vertaling '51), want in die tijd werden brieven vaak geciteerd en Paulus geeft hiermee te kennen dat hij extra veel moeite deed voor de Galaten. De apostel Johannes geeft in zijn korte brieven te kennen dat hij nog heel veel te schrijven heeft maar dat hij liever het mondeling doet (3 Joh. 1:13-14). En dat communiceren ook in de oudheid tot problemen kon leiden blijkt uit een opmerking van Salomo Er komt geen einde aan vele boeken te maken, en veel studeren vermoeit het lichaam. (Pred. 12:12)

In deze laatste opmerking van Salomo zit meteen ook de waarschuwing, al die informatie nemen we op en kan tot een vermoeidheid leiden. Hetzelfde geld voor internet en vooral ook met de Social Media, we krijgen steeds meer informatie aangeboden die we moeten verwerken en omdat dit niet altijd even snel gaat, bestaat het gevaar dat we daarom steeds vaker voor de computer zitten om toch maar de laatste nieuwtjes te krijgen. Daarnaast is het probleem met Social Media dat de informatie op maat wordt gemaakt doordat je een specifiek profiel aanmaakt, met daarin persoonlijke gegevens (ben je een man/vrouw, je leeftijd, je hobbies, etc.) en omdat de gebruikte technieken erg ver gaan wordt ook je surfgedrag gemonitord en krijg je op basis hiervan gegevens te zien waarvan de Social Media provider denkt dat die interessant is voor jou. Een reden waarom de overheid steeds meer wetgeving ontwikkeld over deze privacy gevoelige kant.

Vanuit mijn werk heb ik veel te maken met internet en Social Media en ik merk regelmatig hoe verslaafd sommige van mijn kennissen hieraan zijn. Zo zie ik af en toe een berichtje op mijn scherm verschijnen waarom ik nog niet heb gereageerd, soms al binnen een kwartier nadat de oorspronkelijke vraag is gesteld. Een ander voorbeeld is dat kennissen tot in de kleine uurtjes achter hun computer zitten. Uit onderzoek blijkt dat 10% van alle internet gebruikers meer dan 18 uur per dag achter hun computer zitten of via hun android/mobile "connected" zijn. De vraag die we ons dan ook moeten stellen is of we soms ook nog even offline mogen zijn en directe aandacht mogen vragen en geven aan onze omgeving.

Een website als Noupe heeft een tijdje geleden een artikel gepubliceerd waarin wordt aangegeven hoe je effectiever met Social Media om kan gaan met als doel om minder tijd daaraan te besteden. Stichting Voorkom heeft nog geen specifieke lesbrieven geschreven over dit onderwerp, maar wel over internetverslaving in het algemeen. Wie meer informatie wil hebben over internetverslaving en eventuele hulp verwijs ik naar het volgende document van Stichting Voorkom:


Tags: Internet, Uncategorized, Verslaving
Gerelateerde onderwerpen: Verslaving

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken