‹ Shana TovaSlingeraars ›
De bereiding van amandelspijs
Gepubliceerd op 29-09-2011

Had ik al geschreven over de oogst van de amandelen en daarna over het kraken van de harde pitten, deze keer de laatste stap in het proces. Ik stond voor de keuze om of een oud-Perzisch recept Baghlava te maken of gewoon amandelspijs. Uiteindelijk viel de keuze op het laatste omdat ik een heel belangrijk onderdeel voor de Baghlava miste en dat was de "cardamon".

Wat het leuke is van zelf amandelspijs bereiden van ingrediënten uit eigen tuin is dat je ziet hoeveel er afvalt. Van één volle emmer met amandelvruchten (10 liter), moest eerst de schillen verwijderd worden. Dit was nog het makkelijkst omdat deze als ze rijp zijn al gebarsten zijn. De schillen heb ik gewoon in de tuin gegooid als humus en als bescherming voor de vele bollen van andere Bijbelse planten. Na de winter zijn deze al snel volledig vergaan zodat de bollen daar geen last van hebben.

De volgende stap was het kraken van de pitten. Daar amandelen steenvruchten hebben, zijn deze keihard. Zo had ik vorig jaar vier notenkrakers erop kapot geknepen. Van de genoemde hoeveelheid had ik een schaal vol pitten en was daar ongeveer anderhalf uur mee bezig om ze te kraken.

Daarna had ik ongeveer 250 gram noten, dus al een flink stuk minder. Hiervan moeten de bruine velletjes ervan worden afgehaald en daar gebruik ik de volgende truc voor. Ik leg ze één tot twee minuten in kokend water, zodat deze schilletjes week worden. Daarna laat ik ze "schrikken" door er koud water overheen te gieten.

Daarna is het vrij gemakkelijk om de velletjes eraf te halen en binnen een kwartiertje was dat werkje gedaan. Daarna komt de eigenlijke bereiding, als eerste moeten de noten fijngemalen worden wat ik met een blender deed. Hierna mengde ik twee eieren en een eetlepel citroensap met 250 gram fijn basterdsuiker. Bij dit mengsel wordt uiteindelijk de gemalen noten gedaan en dit wordt gelijkmatig gemengd, wat met de blender erg gemakkelijk ging. Dit mengsel is de amandelspijs in wording en werd in een plastic bakje gedaan en zal de komende week in de koelkast staan.

Omdat er veel suiker in zit, is het belangrijk om zo snel mogelijk het gebruikte keukengereedschap schoon te maken, want anders krijg je deze bijna niet meer schoon.

Zoals ik al zei, de spijs blijft een week in de koelkast staan om verder uit te harden en om nog een belangrijke reden. Door de vele suiker en citroensap zullen eventuele bacteriën zoals de salmonella dood gaan, zodat je niet ziek wordt. Uiteindelijk heb ik op deze manier een halve kilo amandelspijs, welke je kan gebruiken in een brood, koeken of andere heerlijke recepten. Of zoals bij ons zeer waarschijnlijk het geval zal zijn, zullen we het direct nuttigen ;)


Tags: Amandelboom, Flora, Tuin, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Amandelboom, Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken