‹ Een complot tegen Israël (2)Christenvervolging ›
Een complot tegen Israël (3) Assur
Gepubliceerd op 05-10-2011

In onze kleine minireeks over Psalm 83 (hier deel 1 en 2) heb ik laten zien dat de verschillende Nederlandse vertalingen behoorlijk consistent waren en waar deze volken zich zouden bevinden. Toch zijn er verschillende problemen op te werpen met deze psalm, bijvoorbeeld wanneer is deze geschreven. Sommigen denken dat de psalm uit de voor-exilische tijd komt, waarbij men  dan wijst op de vermelding van Amalek welke volgens 1 Kron 4:43 door de Simeonieten werd uitgeroeid. Een ander argument is de vermelding van Assur. Anderen die denken aan een na-exilische datering zijn Theodoretus die de psalm in verband willen brengen met de gebeurtenissen in 1 Makk. 5. En om het nog eens extra ingewikkeld te maken: Eerdmans denkt aan de tijd van Salomo (10de eeuw); Schmidt denkt aan de tijd van Jerobeam II en Uzia (8ste eeuw, cf. 2 Kron 26:6-8); Böhl heeft gedacht aan de tijd van Manasse (650 v.C.; cf. 2 Kron 33:11).

Een van de volken die in de lijst worden genoemd is Assur en de vraag is dan ook wie hiermee worden bedoeld. Bij een voor-exilische datering kan men denken aan het Assyrische rijk (cf. Hengstenberg, Delitzsch, Keszler, König, Schmidt). Het is dan heel goed mogelijk dat de Assyriërs voor uitbreiding van hun macht de genoemde volken steunt (cf. 2 Kon. 16:7 war Achaz omgekeerd Tiglath-Pileser te hulp roept en 2 Kon. 24 waar sprake is van Assyrische troepen in de buurt van Judea).

Echter gaan we uit van een na-exilische datering dan kan men denken dat de Samaritanen de "Assur-mensen" waren omdat dit gebied bevolkt was door Assyrische kolonisten (Theodoretus, Kautzsch). Andere geleerden denken aan het Seleucidische Syrië (Hitzig), of de Noord-Arabische stam van de Assurieten (Gunkel, cf. Gen. 25:3, 18; Num. 24:22, 24). Hierbij valt tegen de eerste 2 opties in te brengen dat ook Amalek wordt genoemd, wat wijst op een voor-exilische datum. Tegen de laatste, de Assurieten, valt in te brengen dat deze kleine bedoeïenenstam geen "kracht" (want dat wordt bedoeld met "arm", cf. Jes. 33:2; Jer. 17:5) voor de kinderen van Lot was.

Ik ben dan ook geneigd te denken dat de psalm voor de ballingschap is geschreven en dat Assyrië ermee wordt bedoeld.


Tags: Algemeen, Assyrië, Psalmen
Gerelateerde onderwerpen: Assyrie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken