‹ Yom KippurKeurmerk voor wonderen... ›
Een complot tegen Israël (4) Amalek
Gepubliceerd op 08-10-2011

In onze kleine minireeks over Psalm 83 (hier deel 1, 2 en 3) vandaag de Amalekieten welke in Ps 83:8 wordt genoemd. Zoals een vorige keer al aangegeven wijst de vermelding van Amalek erop dat deze psalm voor de ballingschap is geschreven, omdat ze daarna niet meer als volk voorkomen in de geschiedenis.

De Amalekieten waren een nomadisch volk welke ten zuiden van Israël in het noordelijke deel van het Sinai-schiereiland en Negev leefden. Het volk stamt af van Amalek de zoon van Eliphaz, de zoon van Ezau (Gen. 36:2). Op basis van deze afstamming zou je denken dat ze vrienden zouden zijn van Israël, maar het was het eerste volk die hen tijdens de Exodus uit Egypte aanviel (Deut. 25:18) en niet op een heldhaftige manier maar vanuit de rug in de buurt van Rafidim (Ex. 17:8-16). Het is om deze reden dat vermeld wordt dat de strijd van de HEERE zal tegen Amalek zijn, van generatie op generatie! (Ex. 17:16) en sindsdien wordt Amalek voortdurend vermeld als een van de grootste vijanden van Israël (Deut 25,17-19, Richt. 3:13; 6:3,33). Zo lezen we dat Saul met de Amalekieten streed (1 Sam. 15:1-8) en later ook van David (1 Sam. 27:8; 30:1-20).

Van de Amalekieten zijn de namen van twee koningen bekend die allebei Agag heetten (Num. 24:7; ! Sam. 15) en op basis hiervan heeft men gedacht dat de naam eerder een (ere)titel was. Dit wordt ondersteund in door Haman die een Agagiet wordt genoemd (Esther 3:1) en ook in de geschiedenis met Esther de hoofdrol speelt als aartsvijand van het volk Israël. Het is dan ook niet vreemd dat we in Psalm 83 Amalek tegenkomen als één van de volken die samenspannen om Israël te vernietigen.


Tags: Amalek, Psalmen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Amalek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs