‹ Redenen voor christenvervolging #3 Ideologische verschillenkoehandel van Jakob en Laban ›
Een complot tegen Israël (5) Hagrieten
Gepubliceerd op 09-10-2011

In onze kleine minireeks over Psalm 83 (hier deel 1, 23 en 4) vandaag de Hagrieten of zoals in enkele vertalingen de Hagerenen welke in Ps 83:7 worden genoemd.

Dit volk wordt maar een paar keer genoemd en zoals de naam al doet vermoeden waren het afstammelingen van Hagar de concubine van Abraham en worden in ons vers als een andere groep gezien als de Ismaëlieten en welke woonden in het gebied ten oosten van Gilead welke aan de stam Ruben toebehoorde. Het was de stam Ruben die tijdens de regeringsperiode van Saul tegen hen streed (1 Kron. 5:10, 19-20). Verder lezen we nog dat een van hen, Jaziz,  onder David diende (1 Kron. 27:31).

In seculiere bronnen worden ze ook genoemd, oa. op enkele inscripties van Tiglath-pileser III (745-727 B.C.) en Jetur (Gen. 25:15) gaf zijn naam aan de Itureans welke beruchte soldaten waren ten tijde van de Romeinen en in de anti-Libanon waren.

Op de oorlog met de stam Ruben na is niet geheel duidelijk wat hun haat is tegen Israël, maar blijkbaar is hun haat dermate groot dat ze een plaatsje kregen in deze psalm.


Tags: Hagrieten, Psalmen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Hagrieten

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel