‹ Online Boeken: Abu Habba Cylinder van Nabuna'idHula vallei ›
Roos van Sharon
Gepubliceerd op 19-10-2011

Ik ben een herfsttijloos van Saron

Hooglied 2:1

Het is altijd leuk om in boeken een verklaring te vinden voor een bepaalde plant in de Bijbel. Bovengenoemde vertaling is van Dr. M.J. Mulder (Hooglied, een praktische verklaring), waarbij hij aangeeft dat Herfsttijloos slechts een benadering en geen exacte weergave is van de bloemen of planten die genoemd zijn. De Herfsttijloos is een 'affodille', een plant van het geslacht der lelieachtigen, de 'slaaplelie'.

Op zich is de gedachte interessant, want de Herfsttijloos wordt ook wel eens de Naakte Juffer genoemd omdat als hij in de herfst bloeit nog minder bladeren zou hebben als toen Eva die droeg. Dit benadrukt nog eens het sensuele in dit Bijbelboek. Toch is deze plant niet zo ongevaarlijk als het lijkt, de naam "slaaplelie" doet al vermoeden dat het een giftige plant is. Bij het nuttigen krijg je dan ook verlammingsverschijnselen tot de dood erop volgt en je blijft tot het laatst bij je bewustzijn.

Dat de roos van Sharon deze plant kan zijn geweest is zeer goed mogelijk omdat hij van oorsprong uit het mediterrane gebied komt en ook veelvuldig voorkomt in Israël. Daarnaast blijkt uit de etymologie dat het om een bolplant moet gaan, wat de Herfsttijloos is.


Tags: Flora, Herfsttijloos, Hooglied, Roos van Sharon
Gerelateerde onderwerpen: Roos van Sharon

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken