‹ Valse eindtijdprofetenEen belletje doen rinkelen ›
De kinnor
Gepubliceerd op 24-10-2011

Gisteren was ik bij iemand op visite die me vroeg of ik ooit eens iets wilde schrijven over muziek in de Bijbel en dan in het bijzonder over muziek in de tempeldienst. Nu ben ik absoluut geen kenner van muziek, maar de komende tijd wil ik af en toe toch een poging ondernemen om hier wat over te schrijven.

In de Bijbel worden heel wat muziekinstrumenten genoemd en een van de eerste die genoemd wordt is de "kinnor" (Gen. 4:21) en wat vaak wordt vertaald met citer, harp of lier. En daar komt het eerste probleem wat is het kenmerkende verschil tussen deze drie snaarinstrumenten en bestonden deze verschillen ook al in de oudheid. Los hiervan heb ik een volgende beschrijving gevonden hoe dit instrument er uitziet, het bestaat uit een romp, had twee armen en een juk. De vorm is asymmetrisch waarvan één arm korter is dan de andere, en de romp is gevormd als een soort klankdoos. Daarnaast is het instrument ongeveer 50-60 cm. groot en had een alt-klank, zoals blijkt uit bewaard gebleven exemplaren uit Egypte (die zelfs de vorm en de naam kinnarum van het instrument behielden) en uit Ur (zie afbeeldingen). Volgens Josephus had het tien snaren (Historiën, 7.2.3) en in de Mishnah wordt vermeld dat de snaren gemaakt zijn van de dunne darm van schapen (Kin. 3:6).

De kinnor was het belangrijkste snaarinstrument van Semitische beschaving en behoorde tot het vaste instrumentarium van het orkest der Levieten die in de Tweede Tempel speelden (2 Kron. 5:12). Ook was het een van de instrumenten die David bespeelde (1 Sam. 16:23).

Omdat de kinnor behoorde tot het instrumentarium van de tempelmusici is Ps. 137:2 Wij hebben onze harpen gehangen aan de wilgen, die daarin zijn erg interessant, want het gaat hier niet om zomaar wat amateurmusici maar om de Levieten die normaal in de tempel speelden en nu in ballingschap zijn, het zijn deze Levieten die de lier/harp aan de wilgen hangen, omdat ze niet meer in de tempel kunnen spelen.


Tags: Muziek, Muziekinstrumenten
Gerelateerde onderwerpen: Muziek, Muziekinstrumenten

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin