‹ Bijbelquiz (94)Muziek tijdens de Exodus ›
Muziek in de Bijbel: Afgoderij
Gepubliceerd op 30-10-2011

In de Bijbel wordt relatief veel over muziek geschreven en dat is niet altijd ten positieve. In deze muziekreeks wil ik deze keer aandacht besteden aan muziek welke ten dienste stond aan afgoderij.

Zo lezen we in Exodus 32 dat, terwijl Mozes op de Sinaï is, het volk van Aäron verlangt dat die een gouden kalf maakt. Als na een tijdje Mozes weer naar beneden komt, dan zegt Jozua die bij hem is, dat hij allerlei gejuich hoort. Mozes die blijkbaar een beter gehoor heeft, of mee gevoel voor muziek, geeft dan als antwoord "Het is niet het geluid van overwinningsgeschreeuw; het is ook niet het geluid van het jammeren bij een nederlaag. Een geluid van beurtzang hoor ik" (vs. 18). Uit de beschrijving blijkt dat het een feest is waarbij zowel gezongen als gedanst wordt, een typische beschrijving die we ook bij de erediensten van de Egyptenaren tegenkomen. Hierbij werden verschillende muziekinstrumenten gebruikt, zoals de sistra, tamboerijn, de fluit en de lier. Dit musiceren, zingen en dansen had als doel om de (af)god te behagen, de volgende beschrijving van koningin Nefertite in de rol van tempelzangeres te Luxor geeft een idee hoe het eraan toeging:

Zie haar, haar handen schudden van de sistra om plezier te brengen aan de god, haar vader Amun. Zie hoe mooi ze beweegt, haar haren gevlochten met lint, de zangeres met perfecte eigenschappen ... Plezier is er in de bewegingen van haar lipen... Haar hart is een en al vriendelijkheid, haar woorden zacht aan die op aarde. Men leeft alleen maar om haar stem te horen...

Uit de verschillende beschrijvingen lijkt het erop dat het voornamelijk vrouwen waren die zongen, naast koningin Nefertite is ook Meresamun (800 v.C.) een bekende tempelzangeres. Uit de Egyptische beschrijvingen zien we dat deze zangeressen vaak ook sieraden, zoals de menat, hadden die geluid maakten. Opvallend is dat in Jesaja we een soortgelijke beschrijving vinden van een enkelband ("en hun enkelringen laten rinkelen" Jes. 3:16). Is het om die reden dat we in Ex. 33:4-5 lezen dat ze hun sieraden afdoen, omdat deze waren gebruikt voor de afgodische verering van het kalf?


Tags: Exodus, Muziek
Gerelateerde onderwerpen: Muziek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij