‹ De gordijnen van SalomoFluiten in het Nieuwe Testament ›
Website vorderingen...
Gepubliceerd op 08-11-2011

Voor hen die naast mijn blog ook wel eens op mijn website kijken zullen merken dat een bepaald onderdeel de Bijbel is, waar ik bij veel verzen commentaar heb gezet en bij een groot aantal nog niet. Ik kreeg laatst van iemand de vraag wanneer dat zou gebeuren.

Om die reden wat achtergrondinformatie hoe deze aantekeningen gemaakt worden. Zo ben ik jaren geleden ooit begonnen om de verschillende grondteksten van het Nieuwe Testament met elkaar te vergelijken en heb ieder verschil vetgedrukt. Dit klinkt eenvoudig maar toen ik hiermee begon waren er nog geen digitale versies van beschikbaar en heb ze dus eerst handmatig moeten inkloppen en daarna nog een keer gecontroleerd. Met mijn kennis van computers heb ik toen deze verschillen eruit gefilterd. Hier is bijna 2 jaar aan gewerkt.

Daarna ben ik gestart om de Griekse tekst over te zetten naar ons letterschrift op een dusdanige manier dat het makkelijker te lezen is. En op dit moment ben ik bezig met het Hebreeuws en Aramees uit het Oude Testament. Van de totaal 1189 hoofdstukken moet ik nu nog 200 doen en dan heb ik de hele Bijbel overgezet op mijn website. Deze 200 hoofdstukken zijn al gedigitaliseerd maar moeten nog gecontroleerd worden en gemiddeld doe ik 1 hoofdstuk per dag, dus ben ik hiermee nog wel een jaartje bezig.

Naast deze activiteiten ben ik ook bezig om bij ieder vers van de Bijbel commentaar te zetten, mijn "aantekeningen" waar de website zijn naam aan dankt. Een aardig voorbeeld is Hooglied (zie tabblad Aantekeningen) waar ik meestal niet de geestelijke betekenis geef, maar uitleg geef over de betekenis van verschillende woorden en de achtergronden van zo'n vers. Wordt er bv. gesproken over een plant dan geef ik daar meestal een foto van, maar ook een beschrijving van deze plant. In Hooglied 1:13 lezen we over "een bundel mirre dat tussen haar borsten zit", maar wat wordt hiermee bedoelt omdat mirre grote doornen heeft en ze stellig niet masochistisch geweest zal zijn. En zo zijn er vele teksten die niet te begrijpen zijn als je niet de achtergrond weet.

Om die reden en om te voorkomen dat ik veel dingen herhaal heb ik bij de meeste verzen een verwijzing naar een onderwerp gezet (bv. een plaats, persoon of plant) waar ik dan dieper op inga. Ook heb ik een soort concordantie (zie dat tabblad) opgezet waar je in eerste instantie een korte betekenis krijg van een bepaald woord, maar als je daarop klikt gaat naar een gedeelte waar ik van het desbetreffende woord een studie geef. Op dit moment zijn van de grofweg 13.000 verschillende woorden ongeveer 500 woordstudies gemaakt, dus ook dit is een werk in wording.

Natuurlijk verzin ik dit niet allemaal zelf en maak gebruik van veel boeken en luister naar andere mensen die veel van een Bijbelgedeelte weten. Veel van deze boeken en artikelen heb ik genoemd onder het tabblad "referenties" en in de loop der jaren heb ik zo al bijna 300.000 verwijzingen opgenomen.

Om op de oorspronkelijke vraag terug te komen, wanneer ik alle verzen waar nog geen aantekeningen of bijna geen aantekeningen staan ga vullen: wel ik ben daar dagelijks mee bezig en iedere dag komen er wel weer een aantal bij. Sommige gedeelten worden zo gevuld als ik toevallig hiermee bezig ben ter voorbereiding van een Bijbelstudie. Andere gedeelten worden gevuld als ik een boek hierover lees of op andere manier informatie krijg waarvan ik denk dat het zinvol is. Het zal nog vele jaren duren voor ik hiermee klaar zal zijn en het is goed te beseffen dat het altijd een werk in proces is want iedere keer vind ik weer nieuwe dingen over een tekst die ik misschien jaren geleden al een keer had bestudeerd.


Tags: Website, Website news

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen