‹ Fluiten in het Nieuwe TestamentGapVis: Google Ancient Places ›
Mirre tussen je borsten...
Gepubliceerd op 10-11-2011

Mijn Liefste is mij een bundeltje mirre dat tussen mijn borsten overnacht.

Hooglied 1:13 (HSV)

In Hooglied kom je soms vreemde vergelijkingen tegen zoals bovenstaande, want wat moeten we verstaan onder een "bundeltje mirre". Als je nl. kijkt naar de mirre dan zie je dat deze doorns heeft en het lijkt mij beslist geen aangenaam gevoel voor een vrouw om een bundeltje van deze takken tussen je borsten te hebben (tenzij ze masochistisch is) en bovendien om je vriend met een doornige tak te vergelijken is ook niet liefdevol. Er moet dus iets anders mee bedoeld worden.

Wat ze bedoelt is dat ze haar geliefde vergelijkt met een kruikje waarin deze mirre-olie zich bevind en door de warmte van haar borsten zich over haar lichaam verspreid.

Een soortgelijke vermelding vinden we bij de Egyptische Nefertite, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.) die haar gasten een zalfkegel op hun hoofd of borst liet dragen, gevuld met een mengsel van mirre-hars en andere geurende kruiden. Door de lichaamswarmte druppelde deze over de lichamen, waardoor de gasten heerlijk roken. Verschillende van deze kegels zijn later door archeologen teruggevonden.


Tags: Flora, Hooglied, Mirre
Gerelateerde onderwerpen: Mirre

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken