‹ Zes jaarDe wijngaarden van En-gedi ›
De Genesis oorlogen
Gepubliceerd op 11-11-2011

In het begin schiep God de hemel en de aarde.

Genesis 1:1

Dit vers is in de Nederlandse vertalingen bijna overal hetzelfde, je zou dus denken dat het dan duidelijk is. Maar schijn bedriegt, het is een van de verzen die al voor vele verhitte discussies heeft gezorgd, hadden we hier in het begin nog een felle discussie over in Nederland toen Ellen van Wolde meende dat er niets werd geschapen maar dat er werd gescheiden. Nu lijkt het erop dat een mijmerende boekverkoper die een boek aanprees een nieuw begin heeft gemaakt voor een nieuwe reeks verhitte gesprekken. Op zijn blog staan al een paar reacties, iemand die meent de zachtmoedige wijsheid te bezitten reageerde direct en iemand die steeds zijn oude Hebreeuwse grammatica erbij haalt deed ook een duit in het zakje, waarop de boekverkoper het gevoel heeft gekregen dat hij zich in een wespennest bevindt.

Waar deze theologische oorlog nu over gaat is me niet geheel duidelijk maar het zou gaan om dat eerste woordje bĕrēʾšît dat misschien ook dienst zou kunnen doen als een soort hoofdstukaanduiding.

In ieder geval vraag ik me wel af of al deze theologen het ooit nog zullen redden, voor ze dood gaan, om de hele Bijbel uit te krijgen. Want sommigen zijn al verschillende jaren bezig met dit eerste vers, zonder verder te komen.


Tags: Biblioblogging, Genesis, Humor, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen