‹ ChristenvervolgingDe lucht boven Jeruzalem ›
Herbert-collectie: De Hoornaar
Gepubliceerd op 18-11-2011

In deze serie over schilderijen uit de Herbert-collectie vandaag de hoornaar.  De hoornaar (Vespa orientalis) is een slag groter dan de gewone wesp, heeft een roodbruin borststuk en rode, zwarte en gele strepen op het achterlijf. Nestelt in holen onder de grond en in muren. De nesten zijn gemaakt van een soort papier-maché, fijngekauwd hout, en de cellen zijn met de opening naar beneden gerangschikt. En deze dieren kunnen soms behoorlijk agressief zijn.

In de Bijbel worden de hoornaars meermalen genoemd, de Statenvertalers gebruiken de naam 'horzel' in de betekenis van een hoornaar (zie WNT). De hoornaars worden altijd in een negatieve context genoemd, meestal als aanvallers van Israël. Om die reden denken ssommigen dat de hoornaren gebruikt werden in de oorlogvoering (Howard Carter). Andere geleerden denken dat Egypte werd bedoeld en wijzen op het hiëroglief n-sw-bìt wat letterlijk "hij die is van het cypergras en de bij" betekent, bedoeld wordt de "farao van Beneden en Boven Egypte". (Gardiner)


Tags: Fauna, Herbert-collectie, Hoornaar, Kunst, Wesp
Gerelateerde onderwerpen: Hoornaar, Kunst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Sieraden algemeen