‹ ChristenvervolgingVang die vossen... ›
Thamar heeft een boerka...
Gepubliceerd op 25-11-2011

Vandaag kreeg ik van een goede kennis een krantenknipsel waarin beschreven werd dat de palmboom die ze in Israël van een 2000 jaar oud zaadje hebben opgekweekt nu ruim 2 meter hoog is. In het artikel werd beschreven hoe ze de dadelpalm op een geheime plaats hebben laten opgroeien omdat ze bang waren dat hij gestolen zou worden.

Dit doet me denken aan mijn eigen palmboom, welke ook ik liefdevol heb opgekweekt uit zaad en waar ik begin dit jaar nog vol trots over schreef. En mijn kinderen plaagden me dan ook vaak dat ik haar een koosnaampje had gegeven: Thamar (Hebreeuws voor Palm). Maar ja, er ontstaat dan ook een innige band als je zo'n boompje nog heb gekend als zaadje en zo voorspoedig ziet opgroeien. Maar iedereen weet dat er van die jaloerse wezens op de wereld zijn die het absoluut niet kunnen waarderen dat er zo'n geweldige band bestaat ook al is het met zo'n klein en teer boompje. En net zoals de onschuldige Thamar die haar zieke broer Amnon verzorgde (2 Sam 13:1ev), wist mijn lieve boompje niet wat haar overkwam toen daar op die afgrijselijke dag onze kat binnenkwam lopen en bruut haar overweldigde door die moordende tanden in haar iele blaadjes te zetten.

Mijn kleine Thamar stond niet meer fier bij haar geliefde plekje voor het raam, geknakt en gebroken met een kleine druppeltje die daar als een traan op een van de afgebroken blaadjes zat, zo zag ik haar die avond zielig daar staan. Weken lang heb ik haar verzorgd, nieuwe grond gegeven, de gewonde blaadjes afgeknipt, haar verbonden en gespalkt met saté stokjes zodat ze nog iets overeind kon blijven staan. Langzaam herstelde ze zich en nieuwe sprietjes zijn te voorschijn gekomen. Maar hoe is haar trots gekwetst, mocht ze eerst vrijelijk voor het raam naar buiten kijken zoals je mag verwachten in een vrij land, nu moet zij als slachtoffer een boerka dragen, zodat de kat haar niet meer lastig kan vallen. Waar heeft zij deze straf aan verdient, eenzaam slijt ze haar dagen zoals haar naamgenoot deed (2 Sam 13:20).

Maar ook al is haar trots nu gekrenkt, ze zal leven!!! Ze zal groeien tot een grote boom en dan zal ze die boerka afwerpen en als ze oud is dan zal ze vette en groene vruchten dragen (Ps. 92:15). Ze zal dan niet meer denken aan die kat met zijn negen levens want die zal dan dood zijn, terwijl zij zal leven. Dan zal ze haar recht hebben gekregen, zoals haar naamgenoot Thamar, de dochter van Juda.


Tags: Dadelpalm, Flora, Humor, Thamar, Tuin
Gerelateerde onderwerpen: Dadelpalm

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin