‹ Thamar heeft een boerka...Christenen zijn lastige burgers ›
Vang die vossen...
Gepubliceerd op 26-11-2011

Vang voor ons de vossen, de kleine vossen die de wijngaarden te gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien.

Hooglied 2:15 (HSV)

Ik heb al eerder in deze serie gezegd dat er veel voorbeelden uit de natuur worden genoemd in Hooglied. Hier zien we de vossen die de wijngaarden bedreigen en dat om die reden vaak een haag van hennastruiken om de wijngaarden werd gezet. Maar ondanks deze bescherming kon het gebeuren dat een kleine vos toch er doorheen kwam en zo'n wijngaard ruïneerde door de jonge vruchtjes op te eten. Het was dan ook de taak van degene die zo'n gaard moest bewaken om deze dieren zo snel mogelijk te verjagen.

Maar dit is een kant van de zaak, Hooglied is liefdespoëzie en zo'n tekst heeft dan ook een dubbele bodem. Was in het vorige hoofdstuk nog sprake van één wijngaard, waarmee de Sulamitische bedoeld werd, hier is sprake van meerdere wijngaarden. De vraag is dan ook wie zijn die andere wijngaarden en vooral wie zijn de vossen. T.L. Constable geeft in zijn commentaar de suggestie dat met de vossen de andere vrouwen uit Salomo's harem wordt bedoeld. Dit lijkt mij niet logisch want daarmee wordt geen antwoord gegeven op wie of wat de wijngaarden zijn. D. Carr verwijst naar de Egyptische liefdesliteratuur waarin de vrouwen vaak als "wijngaarden" worden afgebeeld, en de vossen mannen zijn die geen recht op deze vrouwen konden laten gelden en die wij tegenwoordig als "rokkenjagers" of misschien zelfs als "loverboys" zouden bestempelen.

Als dit zo is dan is het duidelijk waarom deze vossen gevangen genomen moesten worden, de eer van de vrouwen (de wijngaarden), welke zeer belangrijk was in het oude Midden-Oosten (vergl. de geschiedenis van Dina, Gen. 34), moest beschermd worden tegen de oneerbare mannen (de vossen). De meervoudsvorm "wijngaarden" is dan ook zeer logisch, want het gaat hier niet alleen om haar maar ook om al haar vriendinnen die beschermd moeten worden.

Deze tekst is in die context dan ook nu nog zeer actueel, ook tegenwoordig hebben de jonge meisjes recht op een omgeving waarin ze beschermd worden tegen rokkenjagers en loverboys. En het zijn niet alleen de vrienden of broers van hen die deze taak hebben, maar ook van de overheid, want uiteindelijk de oproep wordt wel gedaan aan Salomo die niet alleen de geliefde was van de Sulamitische maar ook de functie van koning (lees overheid) bekleedde.

Voor hen die Hooglied alleen geestelijk willen verklaren geld dezelfde analogie: de voorgangers van de kerk hebben de plicht om de gelovigen (de wijngaard) te beschermen tegen de valse leraars (de vossen) met hun atheïstische of niet-Bijbelse leringen.


Tags: Fauna, Hooglied, Vos, Wijnstok
Gerelateerde onderwerpen: Vos, Wijnstok

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen