‹ Het ontfutselen van de BelofteHooglied: het allermooiste lied ›
Hooglied: Een nachtmerrie
Gepubliceerd op 28-11-2011

In onze serie over Hooglied krijgen we nu een nieuw gedeelte, welke je niets anders kan beschrijven als een nachtmerrie. Zoals iedere verliefde droomt ze over haar geliefde en komt haar grootste angst naar boven dat hij verdwenen is (Hoogl. 3:1ev). Het is niet duidelijk of ze de dingen die daarna gebeuren droomt of dat ze daadwerkelijk naar buiten rent.

In ieder geval ze staat op en gaat "haar ronde maken in de stad" (vs. 2), dit is duidelijk een woordspel met de wachters die ze dan tegenkomt en ook "hun ronde maken in de stad" (vs. 3). We moeten bij deze wachters dan niet zozeer denken dat ze door de straten liepen, maar meer dat ze hun ronde langs of op de stadsmuur maakten. Deze "smerissen" (dit woord is afgeleid van het Hebreeuws "šōmərîm") komen we ook tegen in de Akkadische literatuur waar ze de "sahir duri" of "ma-sar musi", de nachtwachters, worden genoemd. Dit waren niet van die halfzachte politieagenten, zij hadden als taak om de stad te beschermen, niet alleen tegen vijanden, maar vooral ook tegen rovers en ander gespuis en als ze iemand zagen dan werd deze hardhandig opgepakt en onze dame had deze keer geluk (vergl. Hoogl. 5:7) dat ze haar geliefde vond.

Direct neemt ze haar geliefde mee naar de (slaap)kamer van haar moeder (vs. 4). Dit klinkt vreemd, maar dat was de plek waar de plannen voor een bruiloft werden gesmeed en dit vinden we ook terug in andere plekken in de Bijbel (Gen. 24:28; Ruth 1:8). De gedachte hierachter was dat op de plek waar zij was geboren het startpunt is voor de volgende generatie (vergl. 8:5) en was een teken dat er een huis, een dynastie, gevestigd werd.


Tags: Bijbelstudie, Hooglied, Hooglied (boek)
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Hooglied (boek)

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken