‹ Bijbelquiz (101)Oude Doos: Sneeuw in Bethlehem ›
De kroning van het huwelijk
Gepubliceerd op 18-12-2011

Kom kijken, meisjes van Sion, kijk naar koning Salomo!

Kijk! De kroon waarmee zijn moeder hem tooide op zijn bruiloftsdag, de dag die zijn hart zo verblijdt.

Hooglied 3:11 (NBV)

Tijdens een huwelijk zien we tegenwoordig vaak dat de bruid een diadeem draagt. Een gewoonte die zover ik heb kunnen nagaan uit Rusland kwam als teken dat zij van maagd nu vrouw werd. Later nadat Napoleon met zijn troepen terugkwam van zijn mislukte veldtocht tegen Rusland namen ze dit gebruikt mee en werd deze kroning bekend in Europa.

Maar de kroning tijdens het huwelijk was al een oud gebruik en in bovengenoemd vers zien we dat de moeder van Salomo, Bathseba, hem een kroonde op zijn bruiloft. Dit had niets te maken met zijn titel als koning, maar veeleer te maken met zijn toekomstige positie in het gezin. Want in Jesaja 61:10 lezen we wat deze rol betekent "Ik ben zeer vrolijk in de HEERE, mijn ziel verheugt zich in mijn God, want Hij heeft mij bekleed met de klederen van het heil, de mantel van gerechtigheid heeft Hij mij omgedaan, zoals een bruidegom zich bekleedt met priesterlijk hoofdsieraad, en een bruid zich tooit met haar sieraden."

De bruidegom kronen met een diadeem had de betekenis dat de bruidegom als hoofd van het gezin, daarmee ook de taak op zich nam als priester. Hij had de plicht om zijn gezin ook geestelijk te leiden, hij had als taak om zijn vrouw en kinderen dicht bij God te houden. Hierbij is het opmerkelijk dat Salomo's moeder hem via deze symbolische handeling erop wees, waaruit we mogen concluderen dat het niet alleen de taak van de vader is, maar ook van de moeder om de kinderen op te voeden en te wijzen op God.

We lezen hier niet dat het "boterbriefje" bij de burgerlijke gemeente werd gehaald (als dat toen al bestond), maar wel de godsdienstige handeling dat het huwelijk alles te maken heeft met de verhouding van de bruid en bruidegom tot God. De bruiloft op het gemeentehuis is niets meer dan een registratie, waarbij men een mooi praatje houdt. Maar de bruiloft in de kerk gaat veel verder, het is niet alleen een verbintenis tussen twee mensen, maar het is het bidden om de zegen van God en of Hij de derde wil zijn in het verbond wat ze met elkaar afsluiten. En het is dit wat we de kroning van het huwelijk mogen noemen.


Tags: Bijbelstudie, Hooglied, Huwelijk
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Huwelijk

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken