‹ Hooglied: Ik maak je als een merrie...Afschaffing van Kerst? ›
Maria en het zwaard
Gepubliceerd op 24-12-2011

Maria was beslist de gelukkigste vrouw van de hele wereld toen ze hoorde dat zij de Messias mocht dragen, wat wordt bevestigd door haar tante Elisabeth. Later na de geboorte luisterde ze naar de boodschap van de herders, de lofprijs van de oude Anna en de zegeningen van de rijke wijzen en nam al deze woorden stil in zich op en dacht er veel over na. Maar dan die zegenspreuk van de priester Simeon die over Jezus sprak als “een Licht voor alle volken, de roem en eer voor Israël” en dan tegen haar zegt “er zal een zwaard door uw ziel gaan” (Luk. 2:32-35), niet een gewoon zwaard, maar een groot slagzwaard, dat bedoeld is om zwaar te verwonden. Niet lichamelijk maar geestelijk (“door uw ziel”), ze zal op het diepst en smartelijkst getroffen worden, want “Velen in Israël zullen zich aan haar Zoon ergeren, Hij zal ze tot een val wezen, tot hun ongeluk.”

Hoe zal ze gehuild hebben toen de kindermoord van Herodes haar werd bericht (Mat. 2:17-18; Jer. 31:15), ze de godslastering van de Farizeeën hoorde (Mat. 12:22), hoe haar kind in haar woonplaats werd veracht (Mat. 13:54-58). Wat zal door haar hart zijn gegaan toen ze haar Zoon daar aan het kruis zag hangen (Joh. 19:26). Haar Zoon, die daar de zonden van de wereld op zich nam. Hoe zal ze het vinden dat deze geweldige daad veranderd is in een commercieel gebeuren dat kerstmis heet, waar de armoedige stal is veranderd in neon verlichte etalages. Zal Maria niet denken aan wat haar Zoon zich afvroeg “of Hij bij de mensen nog geloof zal vinden als Hij terugkomt” (Luk. 18:8)?

Het was echter niet een vloek die Simeon uitsprak, het was vooral een zegen want “vele anderen zal Hij de grootste vreugde geven, de diepste gedachten van de mensen zullen openbaar worden”. Hebben wij deze vreugde? Durven wij onze diepste gedachten hierover openbaar te maken? Dat Kerstmis het feest is dat Jezus op aarde kwam tot redding van iedereen. Dat alleen Hij de felbegeerde vrede zal geven.

Dit artikel is eerder verschenen in het kwartaalblad "Komma" (2011/4) van de Christen Unie Barneveld.


Tags: Kerst, Maria
Gerelateerde onderwerpen: Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen