‹ Een puurheidszegel gevonden?Bijbelgedeelte voor Oud en Nieuw ›
Wie komt daar uit de woestijn...
Gepubliceerd op 30-12-2011

Wie is zij die daar uit de woestijn komt,

als zuilen van rook,

in een wolk van mirre en wierook,

van allerlei geurige kruiden van de koopman?

Hooglied 3:6 (HSV)

In onze serie over Hooglied zijn we beland bij de bruiloftsstoet die vanuit de woestijn komt. Ook hier zien we dat voorbeelden uit de natuur worden gehaald en dat er rijkelijk gebruik wordt gemaakt van parfumerieën.

Hadden we in het eerste hoofdstuk gelezen dat alles begon in de woestijn, nu de bruiloft aanstaande is, laat de schrijver haar ook uit de woestijn komen. En omdat de woestijn stoffig is, zal zo'n stoet een hoop zand opwerpen zodat deze al van verre te zien is. Het is dan ook een hele mooie parallel dat ze wordt vergeleken met een "djinn" een wervelwind die regelmatig in de woestijn te zien is.

Echter direct wordt verwezen dat het niet een normale wervelwind is, maar gevuld met mirre en wierook. Voor hen die dit geestelijk willen verklaren, is dit een verwijzing naar de grote hoeveelheden specerijen die men voor de tempeldienst gebruikte en de wervelwind zou dan misschien de Shekinah zijn. Voor hen die deze passage wat letterlijker opvatten is dit een beschrijving dat onze vrouwelijke hoofdpersoon flink opgedoft is en heerlijk ruikt naar de verschillende parfumerieën die worden genoemd. Het aardige is dat dan ook wordt genoemd de marskramer of koopman bij wie de "geurige kruiden" zijn gekocht. Ook tegenwoordig kun je in Israël en in grote delen van het Midden-Oosten bij deze kleine handelaren parfum en geurige kruiden kopen waarvan de geuren precies zijn afgestemd op je eigen smaak (of beter op de smaak van de handelaar, die altijd mierzoet is).

In een vervolgartikel zullen we zien dat ze niet zelf liep, maar dat ze gedragen werd op een draagbank.


Tags: Hooglied, Meteorologie, Mirre, Uncategorized, Wierook, Woestijn
Gerelateerde onderwerpen: Meteorologie, Mirre, Wierook, Woestijn

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel