‹ BiblioblogNED Top 30 Januari Biblioblog Carnival ›
Bodyguards voor de bruid
Gepubliceerd op 02-01-2012

Kijk! Salomo’s draagstoel,

omringd door zestig helden

uit de keurtroepen van Israël,

allen met de hand op het zwaard,

geoefend in de strijd,

ieder met het zwaard op de heup,

bedacht op nachtelijk gevaar.

Hooglied 3:7-8 (NBV)

De vorige keer in onze serie over Hooglied had ik beloofd om dieper in te gaan hoe de bruid werd gebracht. Uit bovenstaande tekst blijkt dat ze werd gedragen op een soort draagbank (hier zal ik later op ingaan). Minstens zo interessant is dat ze omringt is door zestig zwaar bewapende soldaten die tot de keurtroepen van Israël behoorden.

De vraag die we ons stellen is waarvoor waren deze soldaten nodig. Het beste is ze te vergelijken met de moderne bodyguards, want net als tegenwoordig er altijd bodyguards zijn bij belangrijke personen en vooral bij speciale gelegenheden, was dat ook vroeger het geval. Want het is van alle tijden dat er gekken rondlopen die een VIP willen vermoorden of ontvoeren. Was onze dame in het begin nog een eenvoudig meisje dat door haar broers gedwongen werd om de wijngaard te bewaken, nu ze de aanstaande vrouw is van koning Salomo is ze plotseling belangrijk geworden en krijgt ze de passende bescherming die bij haar positie hoort.

Deze bodyguards waren getraind in oorlogsvoering, of om dichter bij het Hebreeuws te blijven "de kunst van het oorlog voeren". En ze waren dus nu belast met het beschermen van de bruid. Dit had meerdere redenen, de eerste noemde ik al, nl. om haar te beschermen tegen mensen die haar wilden vermoorden of ontvoeren. Het eerste zal minder waarschijnlijk zijn dan het laatste, want als je een belangrijk persoon zoals haar had ontvoerd dan kon je daar een hoge losprijs voor vragen.

Een andere reden om haar te beschermen is tegen potentiële rivalen, het gebeurde vroeger vaak genoeg dat een rivaal een bruid kidnapte en ervan door ging.

Een derde argument is dat Salomo een (hoge) bruidsschat had betaald en dat hield in dat onze dame een bepaalde geldwaarde vertegenwoordigde. Nu zal hij deze bruidsschat zeker met liefde hebben gegeven, maar als ze ontvoerd zou worden hield dat wel een financiële schade in en om die reden hadden deze bodyguards de taak om als "schatbewaarders" haar te bewaken.


Tags: Hooglied, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel