‹ Livius Nieuwsbrief (76)Tanden als een schaap... ›
Het Tarsis van Jona
Gepubliceerd op 04-01-2012

Maar Jona stond op om naar Tarsis te vluchten, weg van het aangezicht van de HEERE.

Jona 1:3 (HSV)

Volgende week beginnen we op de Bijbelstudie met het boek Jona en omdat ik vanochtend wat tijd over had begon ik alvast het stuk te lezen. Direct kwam ik al een probleem tegen. Namelijk de plaats "Tarsis", waar ligt dat. We weten een havenplaats met die naam in Cilicia, in het noordoostelijke deel van de Middellandse Zee ligt. Maar wordt deze plaats bedoeld, want zover ligt dat niet van Israël.

In mijn commentaren kom ik niet zoveel verder want wat moet je met een opmerking als "De plaatsnaam Tarsis verwijst naar een verafgelegen havenplaats of regio in het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee", waarmee dus de bovengenoemde havenplaats in Cilicia niet wordt bedoeld. Herodotus identificeert het met Tartessos in zuidwestelijk Spanje (Herodotus, Histories 1.163; 4.152; cf. Gen 10:4), de Septuagint, de Griekse vertaling van het Oude Testament, noemt Carthago (LXX in Jes 23:1, 14 en Ezech 27:25), en een theoloog noemt Sardinië (F. M. Cross, "An Interpretation of the Nora Stone," BASOR 208 [1972]: 13-19).

In een Joodse Midrash (Canticles Rabbah 5:14.2) lezen we de meer algemene aanduiding dat de Middellandse Zee wordt bedoeld. Dit wordt ondersteund door de Aramese Targum van Jona 1:3 welke stelt dat Jona "opstond om te vluchten naar de zee". Ik ben dan ook geneigd om te denken dat hier niet een specifieke plaats wordt bedoeld, maar dat Jona de zee op wilde vluchten naar een verre bestemming.


Tags: Bijbelstudie, Jona, Tarsus
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs