‹ Bijbelquiz (104)Haardracht (2) ›
Haardracht bij mannen
Gepubliceerd op 09-01-2012

Als er iets is waar ik me absoluut niet in geïnteresseerd ben (en dat zullen mijn vrouw en kinderen direct beamen) dan is het mode. Mijn haar wordt gekortwiekt als mijn vrouw het te lang vindt. Dat ik toch een artikel hierover schrijf komt omdat ik pas een artikel las over de haarstijl van Jezus, wat zeer de moeite waard is om te lezen. De vraag die bij mij naar boven kwam, wat staat hierover geschreven in de Bijbel. Nu moeten we goed beseffen dat de Bijbel een grote periode bestrijkt en dat net als tegenwoordig de haardracht beslist onderhevig zal zijn geweest aan de mode. Zien we dat de soldaten bij de Assyriërs lang haar droegen, bij de Romeinen zien we dat het kort was, om maar een voorbeeld te geven.

Gelukkig zijn er wel een aantal passages die ons enig inzicht geven, waarbij we ook moeten letten of de voorbeelden gelden voor de gewone man, of alleen voor een specifieke doelgroep. Zo lezen we in Ezechiël dat de priesters "hun hoofd niet scheren, maar zij mogen ook de haarlokken niet vrij laten groeien. Zij moeten hun hoofdhaar behoorlijk knippen" (Ezech. 44:20). Hier staat tegenover dat Nazireeërs hun haar helemaal niet mochten knippen (Num. 6:5) en we zien dit dan ook terugkomen bij Samuel (1 Sam. 1:11) en Simson (Richt. 13:5). Een andere specifieke doelgroep zijn de rouwenden en we lezen dat bij rouw de haren aan de zijkanten van het hoofd niet afgeschoren mocht worden (Lev. 19:27; 21:5).

Ook van specifieke personen wordt iets verteld over hun haardracht. Van Absalom weten we dat hij eenmaal per jaar zijn haar liet knippen (1 Sam. 14:26) en dat deze dus zowel kort als zeer lang moet zijn geweest. Salomo zegt over zichzelf dat zijn haarlokken nat zijn van de dauw (Hoogl. 5:2) en gekruld waren (Hoogl. 5:11), er wordt in deze passages echter een specifiek woord "haarlokken" gebruikt en hoeft dus niet te slaan op al zijn haar.

Maken we een sprong in de tijd (en waarschijnlijk vele modes verder) dan belanden we in het Nieuwe Testament waar Paulus stelt dat lang haar niet past voor mannen (1 Cor. 11:14). Maar we moeten hier voorzichtig zijn, want Corinthe was een Griekse stad en was een totaal andere cultuur dan ten tijde van Salomo en Absalom.


Tags: Kleding, Lichaam, Mode, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Kleding

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel