‹ Haardracht (2)Ontsnapping uit de harem... ›
Afgesloten deuren
Gepubliceerd op 11-01-2012

Daarop stak mijn lief zijn hand door de opening in de deur.

Hooglied 5:4 (WV95)

Zelfs in de beste huwelijken gaat het soms niet altijd even goed en in het begin van dit hoofdstuk zien we dat de vrouw zich heeft opgesloten in haar kamer en dat Salomo niet naar binnen kan. Het komt dan ook vreemd over wat wordt bedoeld met bovengenoemde tekst, want als hij niet naar binnen kon, waarom stak hij dan wel zijn hand door de opening in de deur. In het Nederlandse taalgebruik bedoelen we met opening van de deur het gat waar de deur in past. Hier wordt echter totaal iets anders bedoeld.

Net zoals tegenwoordig konden deuren vroeger op slot werden gedaan met een grendel en had soms ook nog de mogelijkheid om met een soort sleutel te deur verder te vergrendelen. Nu waren deze sleutels nog niet zo geraffineerd als die van ons (zie afbeelding), maar voldeden toch voldoende om een deur te vergrendelen. Deze deuren konden maar aan een kant op slot worden gedaan, dus werd er een kleine opening in een deur gemaakt waardoor je je hand kon steken en zo deze van de grendel af te halen of om de sleutel in het slot te steken. Het is deze opening in de deur waar op wordt gedoeld.

Een paar jaar geleden was ik in een Bijbeltuin, welke op het terrein van een school was, en waar ze een replica van zo'n deur hadden gemaakt. Een van de kinderen daar was bereid om te laten zien hoe moeilijk het was om zo'n deur open te maken. Als je goed kijkt zie je bij de duim van het kind de sleutel die hij naar beneden moest drukken zodat de lippen van de sleutel omhoog werden geduwd waardoor het slot werd ontgrendeld. Het is dit soort aanschouwelijk onderwijs wat ik alleen maar kan toejuichen.


Tags: Hooglied, Huis, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Huis

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech