‹ Afgesloten deurenSalomo had haarlokken ›
Ontsnapping uit de harem...
Gepubliceerd op 12-01-2012

Ik begon hem te zoeken, maar hoe ik ook zocht, ik vond hem niet; ... de wachters sloegen mij, verwondden mij, zij rukten mij het overkleed af...

Hooglied 5:6-7

De vorige keer gaf ik al terloops aan dat onze Sulammitische niet wilde dat Salomo bij haar kwam en de deur op slot had gedaan. Blijkbaar had ze hier spijt van gekregen en gaat op zoek naar hem. Het is goed te beseffen dat ze hier al de getrouwde vrouw was en dat ze dus in de harem van Salomo was opgenomen (zie hier voor mijn argumentatie). De vragen die dan ook bij mij opkomen zijn, hoe kon ze uit het haremgedeelte weglopen en waarom werd deze harem niet bewaakt.

In Hooglied 3:7-8 lazen we dat er bodyguards waren om haar te bewaken, maar waar zijn deze nu? Waarom waren ze wel aanwezig bij de bruiloftsceremonie, maar nu ze getrouwd is zijn ze plotseling afwezig. Bovendien een harem (van het Arabisch ḥarīm, حريم, afzonderen of verbieden) is toch een afgesloten en bewaakte woonruimte welke als vrouwenverblijf in de huizen en paleizen van oosterse potentaten diende en waar niemand in of uit kon zonder permissie? We hoeven maar naar de geschiedenis van koningin Esther en Mordechai te kijken, waar we lezen dat deze laatste niet zomaar op bezoek kon bij Esther (Esther 2:11).

De enige conclusie die we kunnen trekken is dat of de harems in het oude Israël werden nog niet zo strak bewaakt en konden de vrouwen vrijelijk in en uitlopen, of onze dame wist langs deze bewakers heen te glippen de stad in. Maar ook dan zijn er verschillende vragen, want als deze Sulammitische de favoriet was van Salomo dan had ze stellig bedienden en waarom stuurde ze die er niet op uit in plaats van zelf te gaan (cf. Esther 4:4), weliswaar lezen we in vers 8 dat ze de "dochters van Jeruzalem" die misschien de medeleden van de harem waren op om haar man te zoeken. Maar in eerste instantie ging ze zelf en dan nog wel in haar pyjama. Dat was een belachelijke situatie en kan alleen betekenen dat ze radeloos was (zoals we uit de context kunnen opmaken), maar ook nog eens zeer roekeloos. Want de wachters wisten wel raad met zo iemand en toen ze haar ontdekten werd ze meteen hardhandig opgepakt en rukten zelfs de pyjama van haar af, zodat ze poedelnaakt voor hen stond.

Waarschijnlijk hadden deze al gauw hun vergissing in de gaten en brachten haar terug naar het paleis. Hoe het met de wachters afliep is niet bekend, maar gezien de oosterse omstandigheden zullen ze meer dan een reprimande hebben gehad. Onze Sulammitische heeft waarschijnlijk ook haar lesje geleerd en schakelt nu de "meisjes van Jeruzalem" in om verder te zoeken en was waarschijnlijk heel blij dat haar hachelijke avontuur toch nog goed is afgelopen en begint met grote overdrijving de schoonheid van Salomo te beschrijven om daarmee de aandacht op haar avontuur af te leiden.


Tags: Harem, Hooglied, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Harem

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin