‹ Een zegel op je hartOnline: Soncino Babylonische Talmud Vertaling ›
Slangengevechten
Gepubliceerd op 27-01-2012

Aäron wierp zijn staf neer voor de farao en voor zijn dienaren en hij werd tot een slang. Maar de farao op zijn beurt riep de wijzen en de tovenaars, en ook zij, de Egyptische magiërs, deden met hun bezweringen hetzelfde. Want ieder wierp zijn staf neer en zij werden tot slangen, maar de staf van Aäron verslond hun staven.

Exodus 7:10-12 (HSV)

In de confrontatie tussen Mozes en Farao zien we dat de staf van zowel Aäron als die van de Egyptische tovenaars veranderen in slangen en elkaar te lijf gaan. Een tijdje geleden las ik dat als je sommige slangen vlak bij de kop greep deze verstijven en er dan uitzien als een stok. Of dat het trucje was wat hier werd toegepast weet ik niet, maar wat me wel opviel was het kannibalistische karakter van de slangen. Ik vroeg me dan ook af of dit vaker voorkwam en zag al gauw dat er verschillende films op Youtube stonden die dit lieten zien, waaronder dit gevecht tussen een cobra en python.

Maar toen ik de passage nog eens goed las viel het me op dat in de grondtekst helemaal niet werd gesproken over een slang, maar over een tannin oftewel een reptiel. We zien dan ook dat de Statenvertaling correct het vertaald met een "draak", want het woord kan nl. behalve een slang ook een krokodil of een monsterlijk zeedier betekenen. Dit gevecht tussen de staf van Aäron en de staven van de tovenaars kan dus, strikt genomen, net zo goed een gevecht zijn geweest tussen verschillende reptielen.

(Voor de teerhartige is deze film niet aan te raden!!)


Tags: Exodus, Fauna, Krokodil, Reptiel, Slang
Gerelateerde onderwerpen: Krokodil, Slang

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel