‹ Luisteren naar haar gezang of niet?Qohelet = de prediker ›
Prediker
Gepubliceerd op 30-01-2012

Prediker is zonder meer een van de meest deprimerende boeken van de Bijbel, of zoals mijn dochter een tijdje geleden zei toen ze dit hadden behandeld "een boek waarin niets goed is". Toch lijkt het mij een uitdaging om na Hooglied met dit boek verder te gaan. Er zijn hier een paar redenen voor, allebei de boeken zijn zeer waarschijnlijk van Salomo en dat roept meteen de vraag op waarom zo verschillend. Daarnaast is het een van de boeken die ik tot nu toe weinig heb bestudeerd.

Dat het van Salomo is blijkt al uit het eerste vers "De woorden van Prediker, de zoon van David, koning in Jeruzalem". Andere argumenten zijn de grote wijsheid (1:13, 16), grote rijkdom (2:8), talrijke dienaren (2:7), grote projecten (2:4-6 ), en het verzamelen, bewerken en geschriften van de vele spreekwoorden (12:9-10). Dit alles suggereert dat Salomo de auteur is, echter, vele geleerden ontkennen dit auteurschap op basis van taalkundige en historische argumenten en stellen dat het boek van veel jongere datum is. Zelf zie ik deze laatste visie als erg zwak, want het boek heeft net als veel andere boeken in de Bijbel een geheel eigen stijl. Dit laatste wil helemaal niet zeggen dat het daarom jonger is. Daarnaast is er nergens een verwijzing waaruit zou blijken dat Salomo niet de schrijver is geweest.


Tags: Prediker, Salomo, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin