‹ StoringDe wind draait ›
Lezing: Astronomie in Job
Gepubliceerd op 02-02-2012

Een van de dingen die je vooral bij jongeren op school nogal eens overkomen is dat je te laat begint met iets wat je moet doen. Zo wist ik al meer dan een half jaar geleden dat ik deze lezing zou houden en vanaf het begin had ik al plannen om deze anders te doen dan mijn eerdere lezingen over dit onderwerp. Kortom deze week ben ik pas begonnen met de voorbereidingen en dan blijkt dat er toch wel heel veel valt te vertellen over dit onderwerp.

Want wisten jullie dat in geen enkel Bijbelboek zoveel verwijzingen staan als in het boek Job? Dat sommige sterrenbeelden al heel oud zijn en dat veel geleerden zich erover hebben gebogen welk sterrenbeeld precies is bedoeld. En hoe het mogelijk is dat er verwijzingen zijn naar sterrenbeelden die de schrijver van Job (ervan uitgaand dat hij op een zelfde breedtegraad woonde als Jeruzalem) helemaal niet had kunnen zien als het boek, zoals sommige geleerden stellen, erg jong is.

Wat dit laatste betreft, is het jullie wel eens opgevallen dat veel fenomenen uit de natuur die beschreven zijn in Job helemaal niet kloppen met de hedendaagse natuur. Denk maar eens aan ijs in rivieren, verwijzingen naar sneeuwval en dat in het Midden-Oosten. Om nog maar te zwijgen van de vreemde dieren die worden beschreven. Het lijkt erop dat er toen een totaal ander klimaat was en dat de toenmalige mens dit allemaal heel normaal vond.

Aan de hand van enkele sterrenkundige fenomenen die worden beschreven in het boek Job wil ik dan ook aantonen dat dit boek best wel eens een stuk ouder zou kunnen zijn dan we veelal aannemen. Welke fenomenen dat zijn, ga ik nu niet vertellen, als je het wilt horen kom dan naar de lezing van as. zondag in Bennekom.

Adres:

Vrije Evangelische Gemeente

Kerkgebouw “De Woonstede”

Margrietlaan 30

6721 EN Bennekom

www.vegbennekom.nl


Tags: Algemeen, Astronomie, Evenementen, Job
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech