‹ Oude Doos: Sneeuw in het dal van KidronBijbelquiz (108) ›
Vergeten dingen
Gepubliceerd op 04-02-2012

Er is geen herinnering aan de vroegere dingen.

Ook aan latere dingen, die nog komen,

zal geen herinnering zijn

bij hen die daarna komen.

Prediker 1:11 (HSV)

Een van de dingen die me vaak opvalt in allerlei discussies is dat men slecht op de hoogte is van de voorgeschiedenis. Men baseert hun mening op dingen die pas in het nieuws zijn geweest en zijn totaal niet geïnteresseerd in hoe iets zo is gekomen. Het citeren uit boeken dat het toch anders was maakt geen enkele indruk, of op zijn minst krijg je als weerwoord dat ze eigenlijk toch eens hierin zouden moeten verdiepen en het natuurlijk vervolgens niet doen.

Het gevolg van zo'n houding is dat veel dingen die tegenwoordig gebeuren ook vroeger al eens zijn gebeurd. Iedereen vind de holocaust erg en bijna iedereen is het erover eens dat zoiets nooit meer opnieuw mag gebeuren. Terwijl de symptomen die tot deze holocaust leiden ook nu weer steeds duidelijker naar boven komen. Weliswaar worden anders gestelde argumenten gebruikt, maar toch komt het op hetzelfde neer. We zien dagelijks in de Arabische kranten de "taalkundige ontmenselijking" van de Joden (politiek correct nu Israëlieten genoemd). We zien in alle kranten de geschiedvervalsing en het ontkennen van de holocaust komt steeds meer voor. In veel (Arabische) landen is het nu al verboden voor Joden en ze worden minstens zo hard vervolgd als christenen en de afgelopen 50 jaar zijn bijna alle Joden uit deze contreien verdwenen, een groot aantal is naar Israël gevlucht, de overigen staan steeds meer bloot aan "etnische zuiveringen". Helaas moet ik constateren dat ook in Nederland dit steeds meer gebeurd, want een Joodse school in Amsterdam heeft continue zware bewaking nodig omdat het voor de kinderen anders niet veilig is. Dominees reageren afwijzend op een appel over de houding "kerk en Israël". En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hetzelfde geldt ook voor andere belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Vele culturen kwamen tot een einde omdat de decadentie hoogtij vierde en ze hun vijanden (van welk soort dan ook) om die reden niet aan zagen komen. Iemand heeft eens gezegd "een volk die zijn geschiedenis vergeet, is gedoemd die opnieuw mee te maken". Op basis van mijn geringe kennis van de geschiedenis, ben ik bang dat veel volken niet eens die kans krijgen en dat de volken die in hun plaats komen weer zonder gehinderd te worden van enige vorm van kennis dezelfde fouten maken.

Het is de Prediker die als een van de wijste mensen op aarde dit pas op latere leeftijd inzag, toen hij deze woorden opschreef. De vraag is of wij naar hem willen luisteren en proberen iets van de geschiedenis te herinneren. Mijn zoon reageerde nog positief in zijn recensie op het boek "de Klad in de Klassieken", door te stellen "ik geloof zeker dat dit boek weer een discussie op gang brengt". Ik ben daar minder van overtuigd, het boek is verplichte kost om erachter te komen waarom het zo slecht is gesteld met het geschiedenisonderwijs, maar het zal de mensheid niet behoeden voor de fouten die ze gaan maken die ook al in het verleden zijn gemaakt.


Tags: Geschiedenis, Prediker, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Geschiedenis

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken