‹ Astronomie in Job - OrionVoorganger(s) op de kansel ›
Astronomie in Job - Pleïaden / Mazaroth
Gepubliceerd op 10-02-2012

Deze reeks over Job is een samenstelling van een lezing die 5 februari is gehouden.

Pleïaden

Het derde sterrenbeeld is de Pleïaden die Kimah “parels” wordt genoemd. Het is een groep, bestaande uit meer dan 3000 sterren die relatief dicht bij elkaar staan en omringd zijn met allerlei reflectienevels. Dat wil zeggen dat de ruimte tussen de sterren vol is met materie welke zichtbaar is door het licht van de sterren. Hierdoor lijkt het alsof ze met elkaar verbonden zijn door nevelige draden of koorden. Doordat ze dicht bij elkaar staan is de invloed van de zwaartekracht te merken in de structuur van de nevels.

Nu zijn de Pleïaden goed met het blote oog te zien, echter de nevels zijn te vaag om zonder hulpmiddelen waar te nemen. Met het blote oog zijn slechts een 6-tal sterren te zien, of als je zeer goede ogen hebt meteen een stuk of 12. De vraag is of in onze Bijbeltekst deze reflectienevels worden bedoeld die de sterren bij elkaar lijken te houden zoals sommigen beweren.

Echter ook hier is het logischer dat er sprake is van poëtisch taalgebruik en dat de banden alleen maar een aanduiding is omdat de sterren zo dicht bij elkaar staan.

Mazaroth

Dit sterrenbeeld in Job 38 is al wat lastiger, tegenwoordig vertalen we het meestal met Dierenriem omdat dit het meest waarschijnlijke is, en er zijn boeken vol geschreven wat het allemaal niet is. In ieder geval het gaat om iets wat niet altijd te zien is en waar in 2 Kon. 23:5 tegen wordt gewaarschuwd om niet te aanbidden. Opvallend is dat in dit vers meestal Mazoloth wordt vertaald met sterrenbeelden of de planeten. Voor onze zoektocht is het enige wat van belang dat het iets was ter hoogte van de Dierenriem, welke een reeks sterrenbeelden zijn waar de zon, maan en planeten vanuit ons gezichtspunt op aarde door heen lijken te gaan. Tegenwoordig zijn ze vooral bekend omdat ze in allerlei horoscopen worden genoemd.


Tags: Astronomie, Job, Mazaroth, Pleïaden, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Pleiaden

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

De Bijbelonderzoeker