‹ Biblical Studies CarnivalPurim ›
Christenvervolging: Iran
Gepubliceerd op 06-03-2012

Van Youcef Nadarkhani die sinds zijn arrestatie in 2009 in het nieuws is geweest vanwege een dreigende executie, kregen we te horen dat hij afgelopen zaterdag zou zijn geëxecuteerd. Uit nadere berichtgeving blijkt dat dit gelukkig niet zo is. Toch is er alle reden om ons zorgen te maken, want hij is nog steeds in gevangenschap en de executie dreigt nog steeds.

Naast hem zijn er vele andere christenen in Iran die ook vanwege hun geloof in gevangenschap zitten en in het ergste geval ook de doodstraf staan te wachten. Gebed voor deze mensen is dan ook noodzakelijk. Aan de andere kant moeten we ook eerlijk zijn en krijgt iedere Iraanse gevangene een proces, maar soms door internationale interventie kan het gebeuren dat het een prestigeproces wordt waarbij de Iraanse overheid zich strikter zal opstellen en kan het gebeuren dat de gevangene hierdoor eerder de doodstraf krijgt dan een jarenlange gevangenisstraf.

De vraag die we ons dan ook moeten stellen is hoe moeten we in deze handelen. Gebed is natuurlijk een vereiste, maar als we zo'n situatie in de publiciteit willen brengen dan is het goed om te overwegen wat de voors en tegens zijn, soms is stille diplomatie beter voor de gevangene dan botweg in alle kranten oproepen dat Iran de gevangene moet vrijlaten, waardoor een patstelling wordt gecreëerd. Ook ik vind het heel erg als christenen gevangen zitten, maar ik vind het even erg als we door niet na te denken de levens van deze christenen verder in gevaar brengen. Foutieve berichtgeving is dan ook uit de boze en leidt tot niets.

Hoe het dan wel moet weet ik niet, iedere situatie is een precair geval op zichzelf en vergt veel wijsheid. Laten we dan ook dit vooral in eerste instantie overlaten aan organisaties die hierin zijn gespecialiseerd en de contacten hebben in dit soort landen.


Tags: Achtergronden Christenvervolging, Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin