‹ PaardenconcurrentieBijbelquiz (130) ›
Altascheth, Verderf niet...
Gepubliceerd op 07-07-2012

Vanochtend had we een studie over Psalm 59 en daar kwam ter sprake dat bij verschillende psalmen opschriften staan die verwijzen naar andere liederen. Zeer waarschijnlijk moest dan zo'n psalm op die melodie gezongen worden. Een zeer populaire moet het lied Altascheth (Verderf niet...)  zijn geweest, want het komt maar liefst vier keer voor (Ps. 57:1, 58:1, 59:1 en 75:1) .

Je begint dan wel erg nieuwsgierig te worden wat voor soort lied het was, omdat ook de titel erg uitdagend is. De verklaring die we bij veel commentatoren zien dat "verderf niet" een spreuk zou zijn die David dikwijls bij zichzelf herhaalde (cf. Deut. 9:26) en waarvan de psalm dan een uitwerking zou zijn, is niet waarschijnlijk en vindt geen steun in de psalmen zelf. Want zoals gezegd ook bij andere psalmen zien we verwijzingen naar andere liederen. Dus is een kleine speurtocht naar een Top-40 hitlijst uit die tijd wel aardig. Na enig zoeken bleek dat in de Bijbel een gedeelte van het lied wordt geciteerd: "Vernietig hem niet, er zit nog iets goeds in." en dit gaat over de oogst van druiven zoals we in Jes. 65:8 kunnen lezen. Het was dus een soort wijnlied wat de boeren zongen tijdens de oogst.

Als David inderdaad de beginwoorden van dit lied citeert welke in Jesaja wordt genoemd, dan is dit lied zonder meer de langst genoteerde hit uit de muzikale wereld en zijn de vele nummers van de Beatles, Elvis Presley en anderen maar eendagsvliegen.


Tags: Muziek, Psalmen
Gerelateerde onderwerpen: Muziek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs