Bijbelquiz (134)

Wekelijks wordt in deze Bijbelquiz een nieuwe vraag over de Bijbel gesteld, wie het antwoord denkt te weten mag deze als commentaar toevoegen. Het antwoord komt dan de volgende week, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om mee te doen in deze Bijbelquiz. En schroom niet om een antwoord te geven, ook al hebben anderen al eerder een poging gedaan.

Antwoord van de vorige keer:

Het was een hele moeilijke vraag waar niemand een goed antwoord op kon geven. De stenen die je ziet zijn de zogenaamde Asherah’s, de gewijde palen die men niet mocht vereren. Nu is het zo dat dit niet helemaal het correcte antwoord is, want de foto is genomen bij de Hathor tempel in de Timna wadi. De naam zegt het al, het was een Egyptische tempel die later werd gebruikt onder de Midianieten. Hierdoor veranderden de afgodsbeelden langzaamaan van naam en betekenis. Voor hen die naar Israël gaan, het ligt helemaal in het zuiden en het is een groot terrein waar je veel moet klimmen als je alles wilt zien.

De vraag van deze week:

De vraag van deze week is tevens de laatste in de reeks, want ook de medewerkers van de website nemen even helemaal rust en in september beginnen we met een nieuwe reeks vragen. De vakantie vraag is voor sommige mensen was één gouden kalf niet voldoende. Deze persoon maakte er meerdere en deed voorkomen dat zijn/haar kalveren het volk uit Egypte had geleid. Wie is deze persoon en om hoeveel gouden kalveren gaat het.

Tags:

7 comments

 1. Jona L’s avatar

  Ik dacht dat ashera’s bomen waren?! Zo leer ik elke dag wat bij, dank.

 2. Frank’s avatar

  Ik denk dat je Jeroboam bedoelt. Die heeft 2 gouden kalveren laten maken.

 3. Jona L’s avatar

  Jerobeam liet er twee maken: 1 Koningen 12.28.

  “Na rijp beraad besloot hij twee gouden beelden te laten maken in de vorm van een stierkalf. Daarop zei hij tegen het volk: ‘U bent nu vaak genoeg ter bedevaart naar Jeruzalem gegaan! Israël, dit is uw god die u uit Egypte heeft geleid.’”

 4. Jan Jaap’s avatar

  Jerobeam, de eerste koning van het 10-stammenrijk, die op die manier wilde voorkomen dat zijn onderdanen naar Jeruzalem gingen in Juda, om daar God te aanbidden en te offeren.

 5. JP vd Giessen’s avatar

  @Jona, let op mijn opmerking dat het een verandering van godsdienst was. Waarbij de naam van de godinnen werd veranderd, maar de beelden niet ;)

 6. Rudy’s avatar

  Ik had op Facebook anwoord gegeven, hier nog maar een keer :)
  ‎2 Kron 11:14-15 Jerobeam.

 7. JP vd Giessen’s avatar

  Het antwoord is hier gegeven.

Comments are now closed.