‹ CherubimTentkleed van de tabernakel ›
Onderhoud olijfbomen
Gepubliceerd op 22-08-2012

In mijn vakantie werd op de weblog een berichtje geplaatst met een vraag over het onderhoud van een olijfboom in een plantenbak.

Kleine olijfbomen, vooral als ze nog in een plantenbak zitten, kun je het beste als volgt verzorgen. Ik ben geen deskundige maar de afgelopen 20 jaren had ik verschillende in mijn tuin staan en ben wat dat betreft meer een ervaringsdeskundige. Onder een kleine olijfboom versta ik een boom waarvan de stam qua diameter kleiner is dan 5 cm. Bij kans op de eerste vorst moet je hem naar binnen brengen en op een redelijk koele (vorstvrije) plek zetten. De woonkamer is mogelijk, maar is meestal te warm. Voldoende licht is een pré, maar direct daglicht is noodzakelijk.

Tijdens de winterperiode hoef je niet veel water te geven (liefs zo min mogelijk), maar het mag ook niet kurkdroog zijn. Zelf heb ik altijd ook wat tijm of sedum onder de olijf groeien omdat deze een goede graadmeter zijn of het niet te droog is. Het is normaal dat de bladeren afvallen in deze periode. Op warme winterdagen mag hij eventueel naar buiten en zodra de kans op vorst voorbij is mag hij weer buiten staan. Olijfbomen houden niet van "natte voeten", dus het is raadzaam om ze in een plantenbak te zetten die het overtollig water laat weglopen. Grote bomen zet je om die reden altijd op een klein heuveltje.

Snoeien van kleine bomen is nauwelijks zinvol, want pas na 7 jaar zal hij pas regelmatig vruchten gaan leveren en alleen onder zeer goede condities (zowel binnen als buiten) zal hij ook eerder vrucht geven. Voorjaarsregens zorgen vaak dat de bloesem uitvalt en om die reden zal hij dan ook geen vruchten geven (het grote probleem van olijfgaarden in Nederland). De bomen die je bij de hovenier koopt zijn veelal gekweekt in kassen en hebben om die reden vaak het eerste jaar vruchten. Na 7 jaar wordt het snoeien interessant, waarbij je ervoor zorgt dat een paar dikke takken blijven zitten waarop de jonge takken zich op kunnen ontwikkelen. Jonge takken waar in een jaar olijven op hebben gezeten, kun je snoeien (heb zelf altijd slechts de helft gedaan), zodat nieuwe jonge takken zich kunnen ontwikkelen.

Ondanks al deze goede zorgen zal het lastig zijn om een goede oogst te krijgen. Een boom die ik tientallen jaren heb gehad had wel de afgelopen winter goed overleefd, maar de strenge vorst in maart was toch te veel voor de boom (ondanks dat hij met bubbelplastic was ingepakt).

Het kweken van subtropische planten en bomen blijft een lastige aangelegenheid en ik merk dat ieder jaar wel enkele planten doodgaan. Zolang ze niet te groot zijn, is het beste ze gewoon naar binnen brengen en zoals de afgelopen dagen regelmatig water geven.


Tags: Bijbeltuin, Flora, Olijfboom
Gerelateerde onderwerpen: Olijfboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel