‹ Tentkleed van de tabernakel (2)Tentkleed van de tabernakel (3) ›
De pilaren bij de ingang van de tabernakel
Gepubliceerd op 24-08-2012

En voor het gordijn moet u vijf pilaren van acaciahout maken, die met goud overtrekken en voorzien van gouden haken; u moet daarvoor vijf koperen voetstukken gieten.

Exodus 26:37 (HSV)

evenals de vijf pilaren ervan met hun haken. Men overtrok hun koppen en verbindingsstukken met goud; hun vijf voetstukken waren van koper.

Exodus 36:38 (HSV)

Bij het bestuderen van de tabernakel moet je goed op de details letten en vooral ook de parallelteksten lezen die op andere plekken in de Bijbel hierover gaan. Zo lezen we over de pilaren die bij de ingang staan in hoofdstuk 26 dat deze van acacia waren met goud overtrokken, terwijl we later in Exodus 36 niet lezen dat ze van acacia waren en ook niet dat ze overtrokken waren met goud. Bij de kanttekeningen van de Statenvertaling lezen we dan ook de opmerking "Hij wil niet zeggen dat men den gehelen pilaar met goud zou overtrekken, maar alleen de knopen en randen". De vraag is of dit correct is, want met evenveel recht zou je kunnen stellen dat de pilaren niet van acacia waren. Omdat alle andere palen wel overtrokken zijn met goud ligt het voor de hand dat deze ingangspalen dat ook waren en dat dit niet wordt vermeld in de tweede tekst. Of zoals sommige tekstcritici zeggen het tweede vers is corrupt geraakt en is deze vermelding verdwenen. Ik laat aan de lezer over of de pilaren overtrokken waren met goud of niet.

Daar alle pilaren van de tabernakel en het voorhof een regelmatige afstand tot elkaar hebben, ligt het voor de hand dat deze pilaren dat ook hadden. Nu wil het geval dat dit bij de replica in het Timnapark in Israël niet het geval is. De hierdoor verkregen opening is inderdaad gemakkelijker om naar binnen te gaan, en zo op het oog lijkt dit dan ook een correcte oplossing. Echter ook als de pilaren een regelmatige afstand hebben is het nog steeds gemakkelijk om naar binnen te gaan. Daarnaast zal het zware kleed zo beter blijven hangen en niet doorbuigen (zoals te zien is op de foto). Het ligt dan ook voor de hand dat de pilaren net als alle andere pilaren regelmatig over de ingang zijn verdeeld.


Tags: Bijbelstudie, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken