‹ Tabernakel: tentdoek ingangSporen van God #3 Leven zoals het nu bestaat ›
Tabernakel: een tentkleed van tachasvellen
Gepubliceerd op 26-08-2012

Ook zult gij een dekkleed voor de tent maken van roodgeverfde ramsvellen, en een dekkleed van tachasvellen daaroverheen.

Exodus 26:14 (NBG)

Over de tabernakel werden meerdere tentkleden gelegd, en verschillende hebben de vertalers voor grote problemen gesteld. Zo is er in bovengenoemd vers sprake van de huiden van een tachas. Dat tachas een dier was moge duidelijk zijn, maar de vraag is welk dier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verschillende vertalingen of het woord onvertaald laten of dat ze verschillende diersoorten noemen. De oudere vertalingen van het OT willen het in verband brengen met een bepaalde kleur: violet of paars. De moderne vertalingen geven meestal de huiden van een zeekoe. Zelf ga ik ook uit van een zeekoe (Dugong Dugon), zie hiervoor mijn artikel welke ik enkele jaren geleden heb geschreven.

Voor het nabouwen van de tabernakel moest ik dus op zoek naar een goede foto van de huid van de zeekoe, na het bekijken van enkele honderden foto's van dit overigens schitterende dier, waarbij de meeste foto's afvielen omdat de blauwe kleur van de zee te veel benadrukt werd, kwam ik tot de volgende compositiefoto.

Een volwassen dugong is ongeveer twee-en-halve meter lang en heeft een diameter van ruim een meter. Om met deze huiden de tabernakel te bedekken waren meer dan 45 dieren nodig. Op onderstaande afbeelding kan men zien hoe dit er dan ongeveer uitgezien moet hebben. Hierbij moet men wel bedenken dat in het echt iedere dierenhuid er anders uitziet en dat dit tentkleed er dus lang niet zo regelmatig uitzag als op de afbeelding.

Een volgende keer zal ik beschrijven, waarom juist de huid van de zeekoe zo geschikt was als bedekking voor de tabernakel.


Tags: Bijbelstudie, Dugong, Fauna, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Dugong, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin