‹ Sporen van God #3 Leven zoals het nu bestaatTabernakel: tentdoek van geitenhaar. ›
Tabernakel: een tentkleed van ramsvellen
Gepubliceerd op 27-08-2012

U moet ook voor de tent een dekkleed van roodgeverfde ramshuiden maken,

Exodus 26:14a (HSV)

Hadden we een vorige keer gesproken over de tachasvellen, deze keer over het tentdoek van ramshuiden die er onder lag. Ook tegenwoordig zien we nog vaak nomaden in het Midden-Oosten gebruik maken van tenten die zijn bespannen met tentdoeken gemaakt van ramsvellen. Meestal zijn deze zwart door 1)  de huid van zwarte geiten en rammen is gebruikt, of 2) deze zijn in de loop der tijd zwart geworden vanwege het vele vuil. In onze tekst zien we dat wordt gesteld dat deze huiden rood gemaakt moeten worden en zowel door looi-technieken (toegevoegde chemicaliën) als door achteraf het verven met kleurstoffen van bijvoorbeeld de meekrap behoren tot de mogelijkheden. Voor het nabouwen van de tabernakel is uiteindelijk onderstaande template gebruikt, welke is samengesteld uit verschillende huiden. Voor hen die geïnteresseerd zijn is het leuk om te weten dat alle zijkanten precies op elkaar aansluiten zodat straks als het op het tentdoek wordt geprojecteerd ze naast elkaar kunnen worden gelegd. Hoewel de template al behoorlijk bruin/rood is zal deze later de rode kleur krijgen als apart onderdeel van het tentdoek.

Belangrijk is om te weten hoeveel huiden werden gebruikt en een ram is een stuk kleiner dan de eerder besproken Dugong. Na enige berekeningen kwam ik uit op een kleine 200 rammen die nodig waren om het tentdoek te maken. Een van de voordelen van zo'n tentdoek is dat als het vochtig wordt het enigszins uitzet waardoor het waterdicht wordt. Wat perfect is om de tabernakel droog te houden. Daarnaast is het zo dat door het opgenomen vocht er een microklimaat ontstaat waardoor het een paar graden koeler is dan buiten.


Tags: Bijbelstudie, Fauna, Ram, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken