‹ Christelijke, wetenschappelijke artikelen online.Bijbelquiz (135) ›
Nieuw antisemitisme
Gepubliceerd op 01-09-2012

De laatste tijd lees ik in de kranten regelmatig korte berichten over antisemitisme, zoals de rabbijn die voor de ogen van zijn kleine dochter wordt afgetuigd in Berlijn, de tiener die in België in elkaar wordt geslagen door medeklasgenoten en de minder erge dingen als het uitschelden van joden in Amersfoort als ze een familielid begraven. En dit is nog maar een topje van de ijsberg van duidelijk zichtbaar antisemitisme of Jodenhaat. De laatste jaren zie ik echter een andere vorm van antisemitisme die veel venijniger is de kop opsteken. Bijna bij ieder bericht over Israël, maakt niet uit waarover, zie je reacties vol haat. Zo heeft Israël de tuin die de afgelopen tijd in Floriade was te bezichtigen gegeven aan Orientalis, een gift van enkele tienduizenden euros, toch zie je meteen dat deze gift als rommel wordt betiteld en het een echte jodenstreek is. Op Social Media als Facebook verschijnen berichten dat Anne Frank het deed met Hitler, dat na de Holocaust het ergste wat gebeurde is dat er een Joodse staat kwam en nog meer van dat soort walgelijke opmerkingen, tot het oproepen van het verdrijven van de Joden (waar dan ook ter wereld).

Nu zijn het niet alleen de reacties die steeds walgelijker worden, ook de kranten zelf maken zich steeds meer schuldig aan eenzijdige berichtgeving tot het verspreiden van leugens toe. Subtiel worden Israëliërs bestempeld als kolonisten ook al wonen ze in eigen land. De dagelijkse regen van mortieren en raketten op Israël wordt zelden genoemd, laat staan als er slachtoffers vallen, maar als Israël zijn burgers beschermt dan heet dat buitenproportioneel. Maar ook het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Olympische spelen in München wordt als belachelijk beschouwd en de kranten stonden hierin niet alleen, ook prins Alexander gaf met duidelijke bewoordingen aan dit zoiets ongepast is.

We moeten dan ook niet vreemd opkijken dat deze hernieuwde vlaag van antisemitisme steeds openlijker wordt. Zo gaf professor Gamal Zahran, hoofd van de afdeling Politieke Wetenschappen van Port Said Universiteit in Egypte, openlijk toe dat het bevorderen van haat tegen de Joodse staat een primair doel is in zijn lessen en die van  andere docenten. Bedrijven die zaken doen met Israël, zoals het OV-bedrijf Veolia, krijgen rechtszaken aangespannen of worden geboycot enkel alleen om het feit dat ze zaken doen met of in Israël.

Door al deze omstandigheden zie we dat Israël bewust steeds meer een getto wordt en dat de Joden die nog ergens anders wonen steeds meer naar Israël emigreren omdat het in de westerse landen niet langer meer veilig is voor hun. Het enige grote verschil met de tijd van Hitler is dat we nu niet meer kunnen zeggen "Wir haben es nicht gewusst".


Tags: Antisemitisme
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Cadeauwinkel