‹ Har KarkomBrandofferaltaar ›
Elim
Gepubliceerd op 07-09-2012

Toen kwamen zij bij Elim. Daar waren twaalf waterbronnen en zeventig palmbomen. Zij sloegen daar hun kamp op aan het water.

Exodus 15:27 (HSV)

Elim was de tweede halteplaats die de Joden tijdens de Exodus aandeden. Nadat ze uit Egypte waren vertrokken en langs het gebied van de woestijn Sur trokken en nog voordat ze de woestijn Sin bereikten doet vermoeden dat de oase Elim aan de westkant van het Sinaï gebied lag, tegenover de hedendaagse Golf van Suez. Er zijn theorieën dat het om wadi Gharandel, welke vroeger een bekende plaats was met tamarisken en palmen waar nomaden hun dieren lieten drenken.

Op de afgebeelde foto zien we op de voorgrond al een waterput. We mogen dan misschien een beeld hebben van oases met liefelijke vijvers, maar de realiteit is dat deze vijvers in de warme zomers niet altijd gevuld waren. Nomaden groeven dan waterputten in de buurt om zo het water wat nog onder de grond aanwezig is te kunnen bereiken. Dit water was niet altijd even heerlijk, want door het langdurig stilstaan en de vervuiling van de putten, hadden deze regelmatig alg-aanslag zodat het water er groen uitzag. In de virtuele wereld die op die moment wordt ontwikkeld is daarom beide afgebeeld.


Tags: Atlas, Elim, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Elim, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij