‹ Bijbelquiz (137)Gouden kalveren ›
Schijn-religie
Gepubliceerd op 17-09-2012

Dat moet allemaal voor wijsheid doorgaan, maar het is zelfbedachte godsdienst, zelfvernedering en verachting van het lichaam; het heeft geen enkele waarde en dient alleen maar tot eigen bevrediging.

Colossenzen 2:23 (NBV)

Het verbaast me altijd weer hoeveel fantasie sommige mensen hebben, zo had ik eergisteren weer de gebruikelijke spam van een zekere engel die zich Benjamin Cousijnsen noemt. En zoals gewoonlijk vertelde deze "engel" me weer eens precies wat ik wel of niet moet doen. Gelukkig heb ik een heel groot zwart gat in mijn mailbox: de prullenbak, waar dit allemaal ongelezen ingaat. En dan hebben we ook nog een Marion Verkleij die al jaren ongevraagd en tegen mijn zin in mails van het extra-large formaat verstuurt dat het einde der tijden nu eindelijk is aangebroken en dat ik nog allerlei dingen moet doen, anders..... Ook deze gaan rechtstreeks de prullenbak in, samen met nog een aantal andere engelen/profeten en doordrammers, ik ben niet geïnteresseerd in dit soort on-Bijbelse meningen.

Een andere categorie mensen die ik regelmatig tegenkom legt me een andere reeks geboden en verboden op, zo zou ik volgens het christendom geen baard mogen dragen want dat is heidens, mag ik zondags niet in de auto stappen, geen kleurige kleding dragen en vooral mag ik niet een andere Bijbel lezen dan de Staten Vertaling en dan nog alleen die van de GBS, alle andere Bijbels, incl. de grondtekst, zijn niet door de Heilige Geest geïnspireerd.

Helaas blijkt dat zij niet de enigen zijn die dingen verkondigen die niet met de Bijbel overeenkomen. Gevaarlijker zijn zij die een goede studie hebben genoten en deze vervolgens aanwenden om de Bijbel belachelijk te maken, en dan heb ik het nog niet over mensen die de Bijbel wetenschappelijk kritisch lezen. Ik heb het over mensen die arts zijn en les geven aan universiteiten en vervolgens verkondigen dat ze zieken hebben genezen in de naam van Christus, wonderen hebben ervaren, terwijl in werkelijkheid ook zij het allemaal bij elkaar hebben gefantaseerd. In dezelfde categorie zie je mensen die hierover dikke boeken schrijven, van de kansels of gouden zeepkisten de menigte toeschreeuwen dat ze extra geld nodig hebben om deze fantasieën tot stand te brengen, of beter gezegd er een nog mooier luchtkasteel van te maken.

Dan heb je ook nog de categorie van goed bedoelende mensen, mensen die zorgzaam zijn voor de anderen en het op hun hart hebben gekregen om die het Evangelie van Christus te verkondigen. Al gauw merkten deze mensen dat andere religies niet zo tolerant zijn en passen dan ook al snel hun boodschap aan, daarbij voorbijgaand aan de feiten. Zo spreken ze plotseling over een god die gelijk is over alle religies, met daarbij een smeuïg sausje dat het de god van Abraham, Izaäk en Ismaël is. Onzin want dit wordt alleen verteld in een Hadit en niet in de Bijbel, en dan nog niet eens van een heel volk maar van een persoon. Terwijl de wetenschap bovendien nog eens stelt dat dit volk zich pas veel later verplaatsten naar het noorden.

Maar met deze knieval voor andere religies krijg je ook een groep die de laatste tijd weer steeds meer opgang maakt. Vroeger vlak voor WOII en in andere perioden had je ze ook, maar toen kwamen ze er nog openlijk uit, tegenwoordig komen ze met een schijnbaar intellectuele argumenten. Zij hebben nl. ontdekt dat in de Bijbel nergens wordt gesproken over verbonden die door God met een volk zijn gemaakt, ze hebben ontdekt dat er in het verleden grove vervalsingen in de Bijbel zijn gezet omdat Joden zich het volk Israël noemden. Volgens hen is dat totaal onzinnig en niet met de Bijbel te rijmen, het zouden de Arabieren moet zijn die we Palestijnen zouden noemen, want in de Bijbel wordt gesproken dat de Filistijnen de ark in hun tempel hadden. En om hun fantasieën kracht bij te zetten, stellen zij dat iedereen die hun niet geloofd en toch de Bijbel lezen zoals het er staat christen-zionisten zijn. Zoals we in een pas geschreven "Open brief" kunnen lezen.

Ik kan me dan ook heel goed het standpunt van Paulus begrijpen toen hij verzuchtte dat deze mensen dit allemaal als wijsheid zien. Gelukkig geeft Paulus ook de kern van het probleem van deze mensen aan, het is schijnreligie die zelfbedacht is. En dan kun je je als martelaar opwerpen voor deze schijnreligie, maar het is totaal waardeloos en het is alleen zelfbevrediging.


Tags: Cynisme, Pseudo-religie, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij