‹ PropagandastrijdKritiek op propaganda ›
Brood van stenen maken
Gepubliceerd op 19-11-2012

En de verzoeker kwam bij Hem en zei: Als U Gods Zoon bent, zeg dan dat deze stenen broden worden.

Mattheüs 4:3 (HSV)

Als je door de woestijnen van Israël loopt dan zie je regelmatig vreemd gevormde stenen die lijken op gefossiliseerde broden. Het is dan ook interessant dat we in de Bijbel dit fenomeen terug vinden in het gesprek tussen satan en Jezus. We weten wat de afloop is van dit gesprek en zal daarom niet daarop ingaan. Vandaag wil ik me meer bepalen waarom deze vreemd gevormde stenen voorkomen in deze woestijnen. Eigenlijk is het antwoord heel simpel, de meeste rotsen in deze woestijnen zijn van zacht kalksteen en dat erodeert snel door de wind. Daarnaast is de kans groot dat je ze vaker aantreft in de beddingen van wadi's dan op andere plekken, want tijdens het regenseizoen stort het water met groot geweld door deze wadi's en sleurt alles mee wat op zijn pad komt. Hierdoor worden de scherpe kanten van de rotsblokken afgesleten en door het vocht lost de kalk iets op. Met als uiteindelijk resultaat mooie rond gevormde stenen, zoals op onderstaande foto is te zien en die lijken op de ronde broden die men vroeger maakte.


Tags: Mattheüs, Natuur, Voedsel, Woestijn
Gerelateerde onderwerpen: Mattheus, Natuur, Voedsel, Woestijn

Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen